Συνταγή για μια πικάντικη ντοματόσουπα, ιδανική για ορεκτικό ή για ένα ελαφρύ γεύμα, μας δίνει ο σεφ Κώστας Κωβαίος, όσο ακόμα βρίσκουμε ώριμες ντομάτες στην αγορά. Η πιπεριά Φλωρίνης δίνει μια γλυκιά γεύση στη σούπα, που ταιριάζει υπέροχα με την όξινη γεύση της ντομάτας και το γήινο άρωμα που δίνει το θυμάρι.

Υλικά

  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες κομμένες σε τέταρτα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • λίγη πάπρικα καπνιστή
  • αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3-4΄σε μέτρια φωτιά.
  • Προσθέτουμε και τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4΄ακόμα.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε ελαφρά και βάζουμε τον ζωμό.
  • Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε τη σούπα για 15΄.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 10΄ ακόμα ανακατεύοντας τακτικά.
  • Όταν η σούπα είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και χτυπάμε σε μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει κρεμώδης.
  • Ξαναβράζουμε τη σούπα για 1-2΄προσθέτοντας την πάπρικα και το θυμάρι και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί, αραιώνουμε με ζεστό ζωμό.
  • Σερβίρουμε σε μπολ με σταγόνες ελαιόλαδου, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κριτσίνια ή ζυμωτό ψωμί.

Tip

  • Αν θέλουμε η σούπα μας να γίνει ακόμα πιο κρεμώδης, μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος λίγη κρέμα γάλακτος ή μια κουταλιά βούτυρο.

Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι Chef de Cuisine σε μεγάλο ξενοδοχείο της Γλυφάδας ενώ γράφει, παράλληλα, συνταγές για το site της ΕΡΤ και για άλλα site και έντυπα. Ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής – «Acropolis». Είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των Olymp Taste Awards. Επίσης, είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και στην Υγιεινή Τροφίμων. Στην έως τώρα επαγγελματική του καριέρα έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Μοιράσου το άρθρο: