Είμαστε σε περίοδο νηστείας και τι καλύτερο από το να ετοιμάσουμε μια ωραία μακαρονάδα με γαρίδες! Το μυστικό σε αυτή τη συνταγή είναι ο ζωμός γαρίδας ή αλλιώς σάλτσα bisque. Τη συνταγή αυτή μας παραχώρησε ευγενικά ο chef Ηλίας Ιωσηφέλης

Υλικά για 4 άτομα 

  • 24 γαρίδες No3
  • 2 σκελίδα σκόρδο
  • 20 ml ούζο
  • Σάλτσα ντομάτας
  • Ζωμός γαρίδας
  • Ελαιόλαδο
  • ½ κιλά λιγκουίνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 2 καρότα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 500 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας κονκασέ
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο

Υλικά για τον ζωμό γαρίδας

  • Τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 2 ντομάτες
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 50 ml κονιάκ
  • Λίγους κόκκους πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Λίγο ηλιέλαιο

Εκτέλεση 

  1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε τον ζωμό.
  2. Παίρνουμε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κελύφη μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  3. Ρίχνουμε τον πελτέ και ρίχνουμε το κονιάκ. Συμπληρώνουμε με κρύο νερό και ρίχνουμε τους κύκλους πιπέρι και την δάφνη. Βράζουμε για μια ώρα περίπου.
  4. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας. Σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και τα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες κονκασέ και τα μπαχαρικά. Συμπληρώνουμε με λίγο νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Μόλις ετοιμαστεί η σάλτσα την περνάμε από το μούλτι.
  5. Βράζουμε τα λιγκουίνι σύμφωνα με τις οδηγίες.
  6. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  7. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει.
  8. Ρίχνουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά.
  9. Ρίχνουμε και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 2 ακόμα λεπτά.
  10. Σβήνουμε με το ούζο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και λίγο ζωμό γαρίδας και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά.
  11. Λίγο πριν σερβίρουμε, ρίχνουμε και τα λιγκουίνι μέσα στο τηγάνι ώστε να ενσωματωθούν με τη σάλτσα.

**Ο Ηλίας Ιωσηφέλης δραστηριοποιείται στους χώρους της εστίασης εδώ και 15 χρόνια. Αποφοίτησε από την σχολή τουριστικών επαγγελμάτων Αναβύσσου. Στη γραμμή εκκίνησης της καριέρας του βρίσκονται μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι. Παράλληλα, σε εξέλιξη μέχρι και σήμερα είναι οι συνεργασίες του με μεγάλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (caterings) ως executive chef στον τομέα των δεξιώσεων. Διδάσκει μαγειρική σε νέους επίδοξους σεφ, σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές.

Μοιράσου το άρθρο: