Ένα ορεκτικό για τις εορταστικές ημέρες, μίνι αλμυρά ταρτάκια με γαριδοσαλάτα, ιδανικό για την έναρξη του δείπνου ή και για να συνοδεύσετε το κρασί ή τον αφρώδη οίνο, παρέα με τους καλεσμένους σας, ετοιμάζει για τη «Ραδιοτηλεόραση» ο σεφ Κώστας Κωβαίος.

Υλικά

Για τα ταρτάκια

  • 200 γραμμ. αλεύρι μαλακό
  • 100 γραμμ. βούτυρο κομμένο σε κύβους σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 κ. γλ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1-2 κ.σ. κρύο γάλα ή κρύο νερό

Για τη γέμιση

  • 250 γραμμ. γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 λάιμ ξύσμα και χυμό
  • λίγες σταγόνες ούζο
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγο τσίλι ψιλοκομμένο ή μπούκοβο
  • λίγη κάπαρη ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. τυρί κρέμα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τα ταρτάκια σε έναν πάγκο εργασίας βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και κάνουμε μια μικρή “λακκούβα”. Εκεί βάζουμε το αυγό, τη ζάχαρη και το βούτυρο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά.
  • Μετά προσθέτουμε και το γάλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
  • Παράλληλα φτιάχνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, Κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε με κουπ πατ και βάζουμε κάθε φύλλο σε μικρές βάσεις τάρτας.
  • Κάνουμε τρύπες με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και γεμίζουμε με την γαριδοσαλάτα, γαρνίροντας με κάπαρη και μυρωδικά.

Μοιράσου το άρθρο: