Οι γυναίκες του πρώτου Γυναικείου Αγροτουριστικού και Αγροτοβιοτεχνικού Συνεταιρισμού του Νομού Δωδεκανήσου, «Οι Απολλωνιάτισσες», ετοιμάζουν για τη «Ραδιοτηλεόραση» νόστιμα κουλουράκια πορτοκαλιού χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες.


Υλικά

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού χυμός πορτοκάλι
  • 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια γλυκού σόδα
  • 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • 1 κιλό αλεύρι
  • Ξύσμα από πορτοκάλι
  • Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Αναμιγνύουμε όλα μαζί τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ούτε πολύ μαλακή ούτε πολύ σκληρή.
  2. Πλάθουμε σε κουλουράκια τη ζύμη.
  3. Προσθέτουμε το σουσάμι (προαιρετικά) και τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί.
  4. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά.

Λίγα λόγια για τον Συνεταιρισμό

«Οι Απολλωνιάτισσες» είναι ο πρώτος Γυναικείος Αγροτουριστικός και Αγροτοβιοτεχνικός Συνεταιρισμός του Νομού Δωδεκανήσου, ο οποίος λειτουργεί ως πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης και συνιστά «ζωντανό» επιχειρηματικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας εδώ και χρόνια.

Οι γυναίκες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και πώληση παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων και αρτοποιημάτων, αξιοποιώντας τις αγνές και ποιοτικές πρώτες ύλες αποκλειστικά από τους παραγωγούς του χωριού τους και του νησιού της Ρόδου ξαναζωντανεύοντας έτσι τον διατροφικό πολιτισμό που κληρονόμησαν και ενισχύοντας την τοπική οικονομία της κοινότητας.

Το κίνητρο των γυναικών για την ίδρυση του συνεταιρισμού ήταν η ανάγκη συνεισφοράς στο οικογενειακό εισόδημα μέσα από μια δραστηριότητα εντός του χωριού τους, που να εξασφαλίζει παράλληλα τη διαφύλαξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς καθώς και την προώθηση της διατροφικής αξίας των παραδοσιακών του προϊόντων, όπως χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, μελεκούνι, πλιγούρι, τραχανά, γλυκά του κουταλιού μαρμελάδες, λικέρ κ.λπ.

Μοιράσου το άρθρο: