Ρεβίθια φρικασέ μαγειρεύει ο chef Νεκτάριος Βλαχάκης. Τη συνταγή δημιούργησε πριν από 12 χρόνια και πλέον έχει ενταχθεί στην παραδοσιακή τοπική κουζίνα της Τήνου.

Υλικά

  • 1 κιλό ρεβίθια
  • 5 μαρούλια
  • 20 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κούπα καρέ τομάτας φρέσκια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι λευκό
  • Ζάχαρη
  • Άνηθος
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Λεμόνι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά 1 κιλό ρεβίθια και τα φουσκώνουμε από το βράδυ.
  2. Τα βάζουμε να βράσουν καλά, περίπου μιάμιση ώρα.
  3. Κόβουμε 5 μαρούλια σε χοντρά κομμάτια, τα αχνίζουμε σε βραστό νερό, σουρώνουμε και τα κρυώνουμε.
  4. Σε κατσαρόλα, βάζουμε 20 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με ελαιόλαδο, μαραίνουμε, ρίχνουμε το μαρούλι και το σοτάρουμε ελαφρά με τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τα ρεβίθια μαζί με τον ζωμό τους.
  5. Προσθέτουμε μία κούπα φρέσκιας τομάτας, αποφλοιωμένη και ξεσποριασμένη, 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι, 3/4 της κουταλιάς της σούπας πιπέρι λευκό και 2 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη. Σιγοβράζουμε 20’-30’ λεπτά.
  6. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.
  7. Σε μπασίνα βάζουμε 2 κούπες ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο), μισή κούπα χυμό λεμόνι, 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες αλεύρι. Αναδεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τον ζωμό από τα ρεβίθια.
  8. Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μία βράση μέχρι να δέσει το φαγητό.

**Τα μαρούλια να μη λιώσουν, γιατί γίνονται πράσινος πολτός.

 


Ο Chef Νεκτάριος Βλαχάκης μαγειρεύει με έδρα την Τήνο και ερευνά τις παραδοσιακές κουζίνες των Κυκλάδων με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και των παραδοσιακών συνταγών. Μαγειρεύει σε εστιατόριο, στα Κιόνια της Τήνου. Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής – «Acropolis». Έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε μεγάλες κουζίνες εστίασης.

Μοιράσου το άρθρο: