Την Κυριακή 18 Ιουνίου οι μικροί επισκέπτες της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (05.06.2017), όχι μόνο ακονίζουν τη φαντασία τους αλλά και αποκτούν πολυεπίπεδη γνώση μέσα από διασκεδαστικές και, άλλοτε, δροσερές δραστηριότητες!Βιώνω Μαθαίνω ΔημιουργώΤα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσα από ένα υπαίθριο εργαστήρι από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (ΒΜΦ) πώς ένας μουσειακός χώρος μπορεί να συνδυαστεί με τη ζωγραφική και με την κηπουρική και να βρουν ευφάνταστους τρόπους να χρησιμοποιήσουν φαινομενικά ασυνδύαστα αντικείμενα και υλικά, διασκεδάζοντας, καθώς θα έρχονται σε επαφή με τη διαδικασία της ανακύκλωσης με την ομάδα Βιώνω, Μαθαίνω, Δημιουργώ. Ένας… ποντικός τα ξεναγεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου καθώς κι εκείνα θα έχουν μεταμορφωθεί σε μικρά τρωκτικά. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από μία ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον το στοιχείο του νερού, με το οποίο θα έρθουν σε επαφή μέσα από ένα θεατρικό εργαστήρι γεμάτο μουσική, από την ομάδα Ένεκα Παιδείας. Η Ελένη Σβορώνου και η ομάδα Δον Κιχώτες μας συστήνουν τον Φρικασέ μέσα από μία παράσταση με οικολογικό, και όχι μόνο, περιεχόμενο!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

«Μικροί κηπουροί με πινέλα», υπαίθριο εργαστήρι από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ώρα έναρξης: 11.00
Χώρος διεξαγωγής:
Παιδική χαρά

Συνδυάζεται άραγε η ζωγραφική με την κηπουρική; Μπορεί ένα παλιό εργοστάσιο φωταερίου να εμπνεύσει ένα παιδί; Πώς φροντίζουμε ένα λουλούδι;

Τα παιδιά εμπνέονται από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, παίρνουν τα πινέλα τους και ζωγραφίζουν μικρές κεραμικές γλάστρες. Στη συνέχεια, γίνονται «μικροί κηπουροί» και, με τη βοήθεια ειδικών, φυτεύουν στα γλαστράκια τους πολύχρωμα λουλούδια ενώ μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.

Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο εργαστήρι: διάθεση, φαντασία και κατάλληλα ρούχα. «Μικροί κηπουροί με πινέλα» της Αθήνας ετοιμαστείτε να λερωθούμε!

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 8 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

Dont eat what they serve you(1)
«Φρούτα και λαχανικά μέσα σε ανακυκλώσιμα υλικά»
από την ομάδα Βιώνω, Μαθαίνω, Δημιουργώ

Ώρα έναρξης: 11.00
Χώρος διεξαγωγής:
Innovathens – Αεριοφυλάκιο 2 (ισόγειο)

Τι σχέση μπορεί να έχει μια φραουλιά, ένα παλιό κουτί από παπούτσια και μια κιθάρα; Πώς μπορούν οι κονσέρβες να μετατραπούν σε αστείες φιγούρες αποκτώντας τα δικά τους μαλλιά; Μπορεί ένα πλαστικό μπουκάλι να φιλοξενήσει μια πιπεριά;

Τα παιδιά φυτεύουν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά, μαθαίνοντας πώς να τα διατηρούν υγιή. Επαναχρησιμοποιούν καθημερινά υλικά με κύριο εργαλείο τη φαντασία τους και ανακαλύπτουν με διασκεδαστικό τρόπο την αξία της ανακύκλωσης.

Με τους μικρούς μας φίλους μαθαίνουμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αναπτύσσουμε τη δημιουργικότητά μας, ενισχύουμε τη φαντασία μας και φυσικά διασκεδάζουμε!

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 έως 12 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

 Παραμυθοδημιουργίες

«Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι», μια… ιδιαίτερη ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ώρα έναρξης: 12.00
Σημείο συνάντησης:
Νέο Υδαταέριο (χώρος προβολών)

Θέλεις να τρυπώσεις στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου; Να ανακαλύψεις μέσα από τη ματιά ενός ποντικού το Γκάζι και τη νεότερη ιστορία της Αθήνας;

Αυτήν την Κυριακή, ο Ορέστης ο ποντικός μάς καλεί να τον ακολουθήσουμε σε μια ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου διαφορετική από τις συνηθισμένες… «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι!» κι εμείς φοράμε τα μουστάκια μας, μεταμορφωνόμαστε για λίγο σε μικρά τρωκτικά και τρυπώνουμε μαζί του σε κάθε κρυφή γωνιά του παλιού εργοστασίου φωταερίου.

Μέσα από τις αναμνήσεις αυτού του… παράξενου ξεναγού, μικροί και μεγάλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Γκαζιού, την πορεία του εργοστασίου στο χρόνο και μια νέα οπτική της νεότερης ιστορίας της πόλης. Ακούμε μαζί του τα μηχανήματα να δουλεύουν ασταμάτητα, μυρίζουμε με τη δυνατή του μύτη το φωταέριο και βλέπουμε μέσα από τα μικρά του μάτια τα κτίρια να αποκαλύπτονται πελώρια μπροστά μας…

Η ξενάγηση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 8 έως… 108 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

«Χορεύοντας με τις βροχούλες», θεατρικό εργαστήρι από την ομάδα Ένεκα Παιδείας

Ώρα έναρξης: 12.00
Χώρος διεξαγωγής: Δεξαμενές Καθαρισμού

Ένα οικολογικό, μουσικό παραμύθι που αναφέρεται στον κύκλο του νερού και πραγματοποιείται με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών.

Στη μικρή γαλάζια λίμνη, η φύση η ζωγραφίτσα χρώματα θα απλώσει δροσερά  να τα ζεστάνουν οι ηλιαχτίδες. Σκαλιά θα βρουν οι σταγονίτσες και θα ανεβούν ψηλά να χορέψουν με τα ταξιδιάρικα συννεφάκια τον χορό της βροχούλας.

Τα παιδιά γίνονται τα ίδια στοιχεία της φύσης και αναπαριστούν τον κύκλο του νερού, ως ζεστές ηλιαχτίδες, αεροπλανάκια του ουρανού, δροσερές αέρινες μπαλαρίνες, μουσικοί της βροχής και δροσερές βροχούλες.

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 3 έως 8 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

«Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν», θεατρική παράσταση της Ελένης Σβορώνου από την Ομάδα Θεάτρου Δον Κιχώτες

Κυριακές στην ΤεχνόποληΏρα έναρξης: 13.00
Χώρος διεξαγωγής: Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο
Έρχεται ο Φρικασές, έρχεται ο Φρικασές! Ο  διάσημος γευσιγνώστης.
Έρχεται στον Πρόκο. Σε αυτή την όμορφη καστροπολιτεία όπου άνθιζε κάποτε ο πρόκος. Μαζί και η οικονομία της. Χτυπάει η καρδιά του Φρικασέ. Χρόνια το ονειρευόταν το ταξίδι αυτό. Θα γευτεί επιτέλους τις ουράνιες γεύσεις του ιστορικού Πρόκου! Χτυπάει και η καρδιά των Προκομμένων. Γιατί κάτι έχει αλλάξει στο πιάτο τους.

Γιατί είχαν αρχίσει να τρώνε ό,τι τους σέρβιραν. Γιατί δεν ήξεραν πως υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν το πιάτο, το στομάχι τους, την υγεία τους και την υγεία του πλανήτη.

Πρόκειται για θεατρική διασκευή του βιβλίου «Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν” της Ελένης Σβορώνου (Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη).

Κείμενο: Ελένη Σβορώνου
Σκηνοθεσία: Δον Κιχώτες (DonQuixotesTG@gmail.com)
Παίζουν: Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Σοφία Νικολοπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος

Η παράσταση παρουσιάζεται με τη συνεργασία του WWF Ελλάς.

Η παράσταση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 6 ετών και διαρκεί περίπου 70’.

Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις:
Τηλ.: 213 0109300
(Δευτέρα-Παρασκευή, 11:00-16:00)

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι, τηλ. 213 0109300