Μια εορταστική συνταγή, ιδανική για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, παραδοσιακή και ταυτόχρονα ξεχωριστή, που αρέσει σε μεγάλους και μικρούς, μας προτείνει ο σεφ Κώστας Κωβαίος. Χοιρινό ψητό με μέλι και σάλτσα εσπεριδοειδών, και καλή όρεξη!

Υλικά

  • 1 καρέ χοιρινό χωρίς κόκκαλο περίπου 1,5 κιλό
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κλωνάρια σέλερι
  • κόκκους πιπέρι
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
  • 1 λάιμ (χυμό και ξύσμα)
  • θυμάρι φρέσκο 5-6 κλωνάρια
  • 300 ml ζωμό κότας
  • 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • αλάτι και πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά κι από τις 2 μεριές για 3-4’ από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε και το βάζουμε σε ένα ταψί.
  • Στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε και τα λαχανικά μαζί με το θυμάρι και τους κόκκους πιπέρι για 3΄ακόμα.
  • Σβήνουμε με το κρασί και τους χυμούς από τα εσπεριδοειδή και βράζουμε για 1-2΄. Προσθέτουμε τη μουστάρδα και τον ζωμό, ανακατεύουμε καλά με σύρμα και περιχύνουμε το κρέας που έχουμε τοποθετήσει στο ταψί.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλείφουμε με το μέλι.
  • Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για 2 ώρες στους 130 βαθμούς, προσέχοντας πάντα να έχει υγρά το ταψί.
  • Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το κρέας, περνάμε τη σάλτσα από σήτα και τη βράζουμε για 3-4΄ μέχρι να δέσει.
  • Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή και λίγο θυμάρι φρέσκο.
  • Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες με τη σάλτσα από πάνω συνοδεύοντας με πουρέ πατάτας και λαχανικά.

Μοιράσου το άρθρο: