Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής διοργανώνουν, την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 (10:00 – 18:00), ημερίδα με θέμα «Ψυχοκοινωνικοί Κίνδυνοι στην εργασία», στο δημαρχείο της Κηφισιάς, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

work-1

Σκοπός της ημερίδας είναι η διερεύνηση των προβλημάτων, ανάλογα με την φύση τους και η ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τους σε όλα τα επίπεδα (ενδοεπιχειρησιακή αντιμετώπιση, ελεγκτικοί μηχανισμοί, δικαιοσύνη).

Βασική επιδίωξη είναι ο διάλογος μεταξύ των ειδικών επιστημόνων και των εμπλεκόμενων φορέων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της γενικότερης κατάστασης.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το θέμα των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στοv χώρο εργασίας, έχει γίνει ένα από τα βασικά πεδία έρευνας και μελέτης στον χώρο της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας. Η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος και η φύση και τα χαρακτηριστικά της εργασίας επηρεάζουν σημαντικά την υγεία και την ευεξία των εργαζομένων και ευρύτερα την κοινωνική υγεία. Ζητήματα όπως το εργασιακό άγχος, η εργασιακή εξουθένωση (burn-out), η ψυχολογική/ηθική παρενόχληση (bullying, mobbing) και η βία στοv χώρο εργασίας αποτελούν φαινόμενα που προκαλούν αυξανόμενο προβληματισμό λόγω της επιδείνωσης τους από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

thumbnail_Πρόσκληση Ημερίδας 9 Ιουνίου 17

Η ύπαρξη και διατήρηση σε έναν εργασιακό χώρο παραγόντων ευνοϊκών για την ανάπτυξη κακών ψυχοκοινωνικών συνθηκών έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και στα αποτελέσματα της επιχείρησης ή του οργανισμού. Ο προβληματικός σχεδιασμός και οργάνωση της εργασίας και το αρνητικό ψυχοκοινωνικό περιβάλλον επιδρούν αρνητικά στη δημιουργικότητα των εργαζομένων και κατ’ επέκταση στην απόδοση ενός οργανισμού και αποτελούν τροχοπέδη για την αποτελεσματική ανάπτυξη του και την παραγωγή των μέγιστων δυνατών αποτελεσμάτων.

Συντονισμός: Ντόρα Βακιρτζή, Πρόεδρος Ινστιτούτου Κοινωνικής Δυναμικής

Oμιλητές: Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ομ. Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντακόπουλος Ιωάννης, Δρ Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Μηχανικός, Ειρήνη Νικάνδρου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαργαρίτα Βατίστα, εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών στο ΣΥΑΕ, Θεώνη Κουκουλάκη, Τ. Μηχανικός, Εργονόμος, PhD, Eur.Erg., Υπ. Κέντρου Ασφάλειας, Ευάγγελος Μπέλλος, Δικηγόρος Αθηνών-Εργατολόγος, Δρ Τούκας Δημήτριος, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), Αμαλία Λεβέντη, Ειδική επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, Παναγιώτης Σ. Μπουμπουχερόπουλος, Δ.Ν. Δικηγόρος, Γιώργος Χαρ. Μελισσάρης, Δικηγόρος – Εργατολόγος, Νομ. Σύμβουλος Εργατοϋπαλληλικού
Κέντρου Αθήνας, π. Επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, Πολυχρόνης Κοκκινίδης, Δικηγόρος – Διαμεσολαβητής, Χριστίνα Μαζουροπούλου, Ψυχολόγος, Senior Account Manager Hellas EAP, Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου Employee Assistance Professionals Association (EAPA Int.) και του Ελληνικού Παραρτήματος EAPA Int, Χρήστος Μαντάς, Δρ Κοινωνιολόγος, Ιωάννα Τσαμπαλάτη – Βακαλοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,
Μιχάλης Καρατζάς, Operations Manager, Bureau Veritas Hellas, Lothar Rees, Πρόεδρος RECON Group, Μαρία-Χριστίνα Τσιάμα, Δημοτική Σύμβουλος, Εντεταλμένη για την εποπτεία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς «Νικόλαος Αντωνόπουλος»

Το πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Δήμου.

Μοιράσου το άρθρο: