Συνταγή για ένα πρωτότυπο και εύκολο ορεκτικό, μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με απάκι και κρέμα γραβιέρας, μας δίνει ο σεφ Κωνσταντίνος Κωβαίος για το εορταστικό τραπέζι.

 Υλικά

  • 6 μανιτάρια πορτομπέλο
  • 200 γρ. χοιρινό απάκι
  • 120 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • 120 ml γάλα
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • λίγη πάπρικα
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρώντας το κοτσάνι και τη φλούδα τους και τα σκουπίζουμε με ένα πανάκι.
  • Τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι και παράλληλα ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και τα βρέχουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Κόβουμε το απάκι σε λεπτές φέτες και το στρώνουμε μέσα στα μανιτάρια.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ετοιμάζουμε την κρέμα ζεσταίνοντας το βούτυρο μαζί με το αλεύρι ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά για 2-3΄. Προσθέτουμε το γάλα και το φρέσκο θυμάρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να βράσει η κρέμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό, την κρέμα γάλακτος και τη γραβιέρα ανακατεύοντας ζωηρά. Διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  • Γεμίζουμε τα μανιτάρια με την κρέμα, προσθέτουμε λίγη πάπρικα και ψήνουμε στους 180 για 15΄.
  • Σερβίρουμε με λίγα φύλλα ρόκας και κρέμα βαλσαμικού.

Μοιράσου το άρθρο: