Τα σχολεία του Έβρου πήραν και φέτος στα χέρια τους την προστασία του απειλούμενου γύπα ασπροπάρη, που πια μετρά μόνο 5 ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα. Η προσπάθεια των παιδιών να ευαισθητοποιήσουν για τις απειλές που αντιμετωπίζει, με μεγαλύτερη τα δηλητηριασμένα δολώματα στην ύπαιθρο, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε για τέταρτη χρονιά με τη συνδρομή του WWF Ελλάς.

Σε μία χρονική στιγμή όπου όλα φαντάζουν κοινωνικά δυσκολότερα, 120 μαθητές προσπάθησαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο να δείξουν τη μεγάλη σημασία της προστασίας αλλά και της αφύπνισης του ενδιαφέροντος για είδη όπως ο ασπροπάρης που τείνουν να εξαφανιστούν.

asproparis-schools00003

«Φέτος επικεντρωθήκαμε στο να αφήσουμε ηχηρά μηνύματα τόσο σε σημεία κοντά στις φωλιές του ασπροπάρη όσο και στους σχολικούς χώρους. Αφού συναντηθήκαμε με τους μαθητές και παίξαμε δημιουργώντας τα δικά μας μηνύματα στη συνέχεια τα τρία σχολεία του Έβρου, το Γυμνάσιο Σουφλίου και το Γυμνάσιο και Δημοτικό Τυχερού, πήραν για άλλη μια φορά τον δρόμο προς τα σημεία θέας των φωλιών του ασπροπάρη (από τα οποία μπορεί κανείς να παρατηρήσει το πουλί στη φωλιά του με χρήση τηλεσκοπίου ή κιαλιών), για να ξανασυναντήσουν τον ταξιδιάρη φίλο τους αλλά και για να αφήσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για την προστασία του. Με τη σειρά τους, οι μαθητές του Γυμνασίου Ιάσμου αλλά και του Δημοτικού Σαπών, αφού παρατήρησαν από τα γνωστά μέρη γι’ αυτούς τον ασπροπάρη, άφησαν με ζωντάνια και ενθουσιασμό τα δικά τους εναέρια μηνύματα» αναφέρει η υπεύθυνη επικοινωνίας του WWF Ελλάς, Ροδούλα Καραμπάτσα.

asproparis-schools00001

Το φετινό ταξίδι, όμως, δεν σταμάτησε εδώ. Συνεχίστηκε με την προσπάθεια ενός εξίσου ηχηρού μηνύματος και μιας όμορφης δημιουργίας που έφτιαξαν δύο από τα πέντε σχολεία, το Δημοτικό Τυχερού και το Δημοτικό Ιάσμου. Τα παιδιά, με τη βοήθεια των δασκάλων εικαστικών και των δύο σχολείων, έδωσαν χώρο, χρώμα, πνοή και ζωντάνια στον αγαπημένο τους φτερωτό φίλο. Το αποτέλεσμα απλά μοναδικό και μαγικό, ο δικός τους ασπροπάρης, διακοσμεί τους εξωτερικούς τοίχους των σχολείων με την προσμονή και την ευχή να προστατευθεί από όλους μας τα επόμενα χρόνια.

«Κλείνοντας, λοιπόν, φέτος τον πρώτο κύκλο της συμβολικής υιοθεσίας του ασπροπάρη, ευχόμαστε όλοι μαζί οι δράσεις, η φωνή και η αγωνία όλων αυτών των μαθητών να γίνει η αρχή για τη δημιουργία μιας προσπάθειας που με τα χρόνια θα δώσει σε όλους μας τη δύναμη να κάνουμε όλο και περισσότερα για την προστασία του ασπροπάρη» είναι η ευχή όλων των ανθρώπων του WWF Ελλάς.

asproparis-schools00004

Το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Μαρωνείας και Σουφλίου, πραγματοποίησε σχολικές δράσεις με συνοδοιπόρους τα πέντε σχολεία των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης που από το 2013 έχουν λάβει μέρος στις δράσεις της συμβολικής υιοθεσίας του ασπροπάρη.

Οι δράσεις έγιναν στο πλαίσιο της δράσης D5 του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και το Ίδρυμα MAVA.

Μοιράσου το άρθρο: