Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που τα καταναλωτικά μας ένστικτα «χτυπάνε κόκκινο», αφού η αγορά κατακλύζεται από δώρα, δεκάδες ελκυστικά μικροαντικείμενα και φωτάκια. Το WWF Ελλάς μάς δίνει χρήσιμες οδηγίες, ώστε να αποφύγουμε τις υπερβολικές αγορές που θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι μας αλλά και το περιβάλλον και να γιορτάσουμε σε εναλλακτικό, οικολογικό και δημιουργικό πνεύμα.

Τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, το χαρτί περιτυλίγματος των δώρων και οι γιορτινές κάρτες προσθέτουν χρώμα και ζωντάνια στις γιορτινές μέρες, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μέγεθος των απορριμμάτων χαρτιού κατά τις γιορτές υπολογίζεται στα 5-12 εκατομμύρια λίτρα βιοκαυσίμου -ποσότητα η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα λεωφορείο για να πάει στο φεγγάρι 20 φορές.

Το WWF Ελλάς, στο πλαίσιο της δράσης Ολοταχώς για «πράσινα» Χριστούγεννα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τους δίνει χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές, ώστε να γιορτάσουν φέτος χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

pexels-photo-250175

Πριν από όλα το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο στολισμός

Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι η εισαγωγή μας στο πνεύμα των γιορτών, μια πράξη που αγαπάμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Ανάμεσα σε φυσικό ή τεχνητό, προτίμησε φυσικό μιας και είναι καλύτερο για το περιβάλλον! Εδώ σου έχουμε και την εξήγηση για την επιλογή που προτείνουμε. Κι αφού επιλέξεις το κατάλληλο δέντρο, προτίμησε LED λαμπάκια τα οποία καταναλώνουν 90% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά και θεωρούνται πιο ασφαλή.

Τα δώρα!

Κατ’ αρχάς απόφυγε όσο μπορείς τα πολλά και ακριβά δώρα για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Φέτος σκέψου πραγματικά τι χρειάζεσαι και ποιες είναι οι ανάγκες για δώρα. Φτιάξε εγκαίρως μια λίστα και κατάγραψε όσα πραγματικά σου λείπουν και θέλεις και φρόντισε να αγοράσεις αυτά! Βάλε στόχους που λένε! Μπορείς επίσης αντί να αγοράσεις ηλεκτρονικές συσκευές, διακοσμητικά αντικείμενα κι άλλα τέτοια δωράκια, να επιλέξεις κάτι πολύ πιο χρήσιμο. Μπορείς για παράδειγμα να χαρίσεις ένα βιβλίο με κοινωνικό ή περιβαλλοντικό περιεχόμενο ή να υιοθετήσεις συμβολικά ένα απειλούμενο είδος, βοηθώντας μας έτσι στην προστασία του.

theme-christmas

Έχουμε και συνέχεια…

Αντί να αγοράσεις αντικείμενα, κάνε κάτι πρωτότυπο: κάνε δώρο μία «δεξιότητα» στα παιδιά ή τους φίλους σου. Υπάρχει μια δραστηριότητα που τους ενδιαφέρει, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ακόμα; Ας πούμε κολύμβηση, μαθήματα χορού, μαθήματα μαγειρικής, ζωγραφική, αναρρίχηση; Υπάρχουν άπειρες επιλογές και μαζί με την έκπληξη που θα τους κάνεις θα τους δώσεις ένα ωραίο έναυσμα να κυνηγήσουν όσα τους ενδιαφέρουν.
Μπορείς επίσης να κάνεις κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Πολλοί συνάνθρωποί μας περνούν δύσκολες μέρες. Αντί να ξοδέψεις τα χρήματά σου σε μικροπράγματα, κάνε κάτι καλό για αυτούς. Αγόρασε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και πρόσφερε τα στις δομές που έχουν δημιουργηθεί. Το ίδιο μπορείς να κάνεις για ανθρώπους της γειτονιάς σου, που έχεις διαπιστώσεις ότι δυσκολεύονται να τα φέρουν πέρα!

cookies-christmas-xmas-bakingΤο φαγητό…

  • Η σπατάλη τροφίμων φτάνει στο απόγειό της κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Είναι κρίμα να πετιούνται τόσα τρόφιμα, τη στιγμή που γύρω μας μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τροφή. Φέτος δες τα Χριστούγεννα διαφορετικά.
  • Ψώνισε μόνο με λίστα και μόνο τα τρόφιμα που χρειάζεσαι και κλείσε τα μάτια σε «εορταστικές προσφορές».
  • Στη συνέχεια υπολόγισε με ακρίβεια τις ποσότητες τροφίμων που θα μαγειρέψεις. Το γιορτινό τραπέζι μπορεί να είναι πλούσιο χωρίς σπατάλες. Αν πρόκειται να μαγειρέψεις για πέντε άτομα, μαγείρεψε για πέντε άτομα κι όχι δεκαπέντε!

Αν παρ’ όλα αυτά περισσέψει φαγητό, φύλαξε το για τις επόμενες μέρες. Αν κάποια περισσευούμενα φαγητά δεν πρόκειται να καταναλωθούν σύντομα, τοποθέτησέ τα στην κατάψυξη και βγάλτα από εκεί όποτε το επιθυμήσεις! Τα περισσεύματα μπορούν επίσης να μαγειρευτούν ξανά με ποικίλους τρόπους. Το κρέας να γίνει πίτα ή κρύο πιάτο. Η βασιλόπιτα να γίνει βάση για ένα άλλο γλύκισμα. Κι άλλες ιδέες για συνταγές με περισσευούμενα φαγητά.

Μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση φαγητού

Αν βρεθείς κάπου που η κατανάλωση φαγητού είναι πολύ μεγάλη (γεύμα με μεγάλη παρέα, έξοδος σε εστιατόριο), ενημέρωσέ τους για αυτά που μπορούν να κάνουν. Αν περισσέψουν σημαντικές ποσότητες τροφίμων ζήτα να επικοινωνήσουν με το Μπορούμε, την αξιέπαινη πρωτοβουλία που φέρνει σε επαφή αυτούς που μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα και αυτούς που τα χρειάζονται. Μπορείς επίσης να ζητήσεις να προσφέρουν το περισσευούμενο φαγητό στο κοντινότερο συσσίτιο. Σε κάθε πόλη της Ελλάδας υπάρχουν δημοτικές υπηρεσίες και εκκλησίες που σιτίζουν καθημερινά τους ανήμπορους.

Α ναι, και κάτι για το τζάκι!
Παρότι αδιαμφισβήτητα δημιουργεί μία ατμόσφαιρα θαλπωρής τις ημέρες των γιορτών, η ενεργειακή απόδοση του είναι χαμηλή και η χρήση του εξαιρετικά επιβαρυντική για το περιβάλλον. Όσο μπορείς λοιπόν απόφυγε να το ανάβεις και προτίμησε εναλλακτικά μέσα για να ζεσταθείς. Καθάρισε το τακτικά και όταν δεν είναι αναμμένο, κάλυψε την καμινάδα με κάποιο προστατευτικό, για να διώξεις το κρύο μακριά.

Πηγή: WWF Ελλάς

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: