To re:publica με έδρα το Βερολίνο, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο για τον ψηφιακό πολιτισμό, τα media και το internet, ανοίγει τις πύλες του, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, στο Mουσείο Κινηματογράφου, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη με εκλεκτούς παρευρισκομένους.

Παρόντες θα είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και ο Λευτέρης Κρέτσος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο οποίος στην έναρξη θα παραδώσει μια δεκάλεπτη ομιλία με θέμα «The future of television is… television».

Παράλληλα, ο Λευτέρης Κρέτσος θα αναφερθεί στις τεχνολογικές μεταλλάξεις της τηλεόρασης, η οποία παραμένει κυρίαρχη στον χώρο της οπτικοακουστικής διανομής. Η νέα μορφή τηλεόρασης διακρίνεται από ταχύτητα, αμεσότητα και εμπλουτισμένο περιεχόμενο χάρη στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών και γρηγορότερου διαδικτύου. Συνιστά μια εμπειρία που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή στις ατομικές ανάγκες και που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη κοινωνικότητα και διαδραστικότητα.

Παρόντες στην έναρξη, επίσης, θα είναι και ο δήμαρχος Βερολίνου και υπουργός Πολιτισμού του κρατιδίου Βερολίνου – Βραδεμβούργου Klaus Lederer, ο γενικός πρόξενος Γερμανίας, Walter Stechel, και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας. O Klaus Lederer και ο Σπύρος Πέγκας θα συμμετάσχουν την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 10.30, στην ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Berlin & Thessaloniki – Connecting European Cities».

Ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον θα έχει το εργαστήριο με τίτλο «Digital security, tips for journalists and protecting your sources and yourself», που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, 15.00-16.30 (breakout area). Πολύ συχνά, συμβαίνει οι δημοσιογράφοι να μην μπορούν να προστατεύσουν την αποκλειστική πληροφορία που λαμβάνουν. To εργαστήριο θα δώσει απλές, αλλά πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την κρυπτογράφηση (=encryption) της πληροφορίας, μια μέθοδος που δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους μυημένους στην ιντερνετική ασφάλεια. Θα αναλυθούν τα εργαλεία της ασφαλούς επικοινωνίας και προστασίας της δουλειάς τους.

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, όλα τα sessions είναι με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Τα sessions ξεκινούν από τις 12.00 με το πρωτότυπο re:boat «I’m on a boat» και στη συνέχεια, στις 14.00, η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Creative Tour – How to fund cultural projects within the EU» με τον Klaus Lederer και τον Andreas Gebhard, που θα γίνουν σε σκάφος στο λιμάνι!

 

Aναφορικά με το προσφυγικό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ομιλία «Reconnecting search & Rescue in Syria», την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, 11.15 – 11.45 (stage 1). Στη συζήτηση θα παρουσιαστεί το πώς μια μικρή ομάδα Σύριων μηχανικών σε συνεργασία με Ευρωπαίους μηχανικούς κατασκεύασαν εξοπλισμούς διάσωσης μόνοι τους. Πρόκειται για μια ιστορία των «κατασκευαστών» και πώς καταφέρνουν και σήμερα να συμβάλλουν στην επιχείρηση «βοήθεια» με συγκινητικό τρόπο.

Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, 15.00 – 16.00 (stage 2), σε συνεργασία με το Heinrich Böll Stiftung Greece, γίνεται η συζήτηση με τίτλο «Open Data in smart cities – Enabling citizen». Στις μέρες μας όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν την αξία των open data (=ανοικτά δεδομένα) προσπαθώντας να ωθήσουν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις λήψεις αποφάσεων που τους αφορούν και υλοποιώντας σχέδια και υπηρεσίες για το κοινό καλό. Όλο και περισσότερες πόλεις υιοθετούν πολιτικές και στρατηγικές των «ανοικτών δεδομένων», ανάμεσά τους και η Δημαρχία της Θεσσαλονίκης, που κάνει τα πρώτα της βήματα στον τομέα.

To re:publica, τέλος, έχοντας και κινηματογραφικό προσανατολισμό, εδώ και τέσσερα χρόνια συνεργάζεται με το Μedienboard Berlin-Bradenburg (www.medienboard.de) διοργανώνοντας το Media Convention (re-publica.com/de/17/media-convention-berlin) τον καιρό της ετήσιας διεξαγωγής του στο Βερολίνο: media και internet politics, που σχετίζονται άμεσα με τη διαδικασία του filmmaking, είναι βασικά θέματα.

Το επόμενο Media Convention θα πραγματοποιηθεί 2-4 Μαΐου στο Βερολίνο και οι αιτήσεις συμμετοχής θα ανοίξουν τον Νοέμβριο.

Πληροφορίες για όλες τις συνεδρίες, τα εργαστήρια, τις συζητήσεις του re:publica της Θεσσαλονίκης μπορείτε να βρείτε εδώ:

re-publica.com/en/eu17/sessions?location=Thessaloniki

Εισιτήρια μπορεί να προμηθευτεί κανείς ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση:
re-publica.com/en/eu17/page/tickets-rpthe

Το «re:connecting EUROPE» χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.

Μοιράσου το άρθρο: