Μυστήρια στην Ιρλανδία του 19ου αι. αλλά και στην Αθήνα του 20ου, κείμενα στοχαστικά αλλά και μελέτες αποτελούν τις καλοκαιρινές προτάσεις των εκδόσεων Παπαδόπουλος.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ Συγγραφέας: Emma Donoghue. Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2017. Σελ.: 360.
ΤΟ ΘΑΥΜΑ
Συγγραφέας: Emma Donoghue. Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2017. Σελ.: 360.

Την ιδιαίτερη πατρίδα της την Ιρλανδία επέλεξε η διάσημη συγγραφέας Emma Donoghue ως σκηνικό για το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Το Θαύμα. Αντλώντας έμπνευση από το σχεδόν άγνωστο φαινόμενο των «νηστευουσών νεανίδων» (fasting girls) που εμφανίστηκε σε Δυτική Ευρώπη και Νότια Αμερική από τον 16ο αιώνα, η Donoghue συνέθεσε ένα ψυχολογικό θρίλερ με ήρωες ανθρώπους που τα «πιστεύω» τους δοκιμάζονται από την πραγματικότητα και τα κρίσιμα διλήμματά τους μετεωρίζονται μεταξύ ζωής και θανάτου.
Η ιστορία τοποθετείται στα μέσα του 19ου αι. και ξεκινά με την επείγουσα επίσκεψη της Αγγλίδας νοσοκόμας Λιμπ Ράιτ στην Ιρλανδία για να παρακολουθήσει την αλλόκοτη περίπτωση ενός 11χρονου κοριτσιού, της Άννας, που μετά την πρώτη της Μετάληψη και επί τέσσερις μήνες αρνείται εντελώς το φαγητό, αλλά δεν δίνει κανένα σημάδι εξασθένισης ή πιθανού θανάτου. Ο γιατρός Μακ Μπρίαρτι που έχει καλέσει την Ράιτ, εντυπωσιασμένος από την εμπειρία και τη φήμη της –η νοσοκόμα έχει μαθητεύσει στην Κριμαία κοντά στην Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ– την ενημερώνει ότι η δουλειά της συνίσταται στο να παρακολουθεί στενά το παιδί προκειμένου να διαπιστώσει αν τρώει κρυφά. Η περίπτωση της μικρής έχει αναστατώσει το χωριό, η φήμη της έχει ξεπεράσει τα όριά του και οι πιστοί καθολικοί μιλούν απερίφραστα για θαύμα!
Ωστόσο η έμπειρη νοσοκόμα εμπιστεύεται μόνο τη λογική της και τις εξηγήσεις που δίνει η επιστήμη. Σε έναν τόπο όπου οι πάντες είναι αγκιστρωμένοι στις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις του και κάποιοι επενδύουν στη φήμη που θα κερδίσει το μακρινό νησί της Ευρώπης αν αποκτήσει μια νεαρή αγία, η Λιμπ βρίσκει ένα απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του Ιρλανδού δημοσιογράφου Ουίλιαμ Μπερν ο οποίος έρχεται από το Δουβλίνο για να καλύψει το ανεξήγητο γεγονός. Θα κατορθώσει η Λιμπ Ράιτ να εξακριβώσει αν η νηστεία της Άννας είναι απάτη ή θαύμα; Και όσο πλησιάζει στη λύση του μυστηρίου, σε ποιες δικές της πεποιθήσεις θα μπορέσει να στηριχτεί και ποιες θα χρειαστεί να μεταβάλλει;
Διατηρώντας την ικανότητα της να ψυχογραφεί σε βάθος τους ήρωες των βιβλίων της, η συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Το Δωμάτιο», κατόρθωσε να συνθέσει ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ που διατηρεί παράλληλα τη στόφα ενός ολοζώντανου μυθιστορήματος εποχής, μια δυνατή ιστορία αγάπης με χαρακτήρες που προκαλούν ταύτιση ή απέχθεια στους αναγνώστες καθώς αναμετρώνται με τους δικούς τους προσωπικούς δαίμονες.

Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο

ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ

ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ Συγγραφέας: Μανίνα Ζουμπουλάκη. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2017. Σελ.: 256.
ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ
Συγγραφέας: Μανίνα Ζουμπουλάκη. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2017. Σελ.: 256.

Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη είναι ένα γρήγορο noir μυθιστόρημα, με μια καθημερινή ηρωίδα που αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα στη σύγχρονη Αθήνα: η Δώρα είναι χωρισμένη, με δύο παιδιά στην εφηβεία, γοητευτική με τον τρόπο της, σχεδόν άνεργη και… ίσως έχει ένα έξτρα χάρισμα, ή ίσως δεν έχει – ίσως απλώς διαθέτει ζωηρή φαντασία. Πάντως «βλέπει» πράγματα μέσα στο κεφάλι των άλλων ανθρώπων, εικόνες από το παρελθόν ή το μέλλον. Είτε την πιστεύουν οι άλλοι είτε όχι.
Έτσι «βλέπει» ότι ο πρώην άντρας της είναι αθώος για τον φόνο του πολιτικού για τον οποίον συλλαμβάνεται. Προσπαθεί να πείσει ότι δεν είναι τρελή, τουλάχιστον όχι εντελώς, κι ότι αλλού κρύβεται ο ένοχος. Ψάχνει μόνη της σε ακραίες οργανώσεις, πάντα με την αίσθηση ότι κάτι της κρύβουν όλοι γύρω της… οι πρώην και νυν έρωτές της, τα παιδιά της, οι πάντες.
Το Κάτι μου κρύβεις είναι ένα γοητευτικό περίπου-αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά ταυτόχρονα και μια αληθινή αισθηματική ιστορία, όπως και η ιστορία μιας σύγχρονης εναλλακτικής οικογένειας και… πολλές ιστορίες από την Ελληνική μυθολογία, που είναι η αδυναμία της Δώρας.

Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο

CHARLES DICKENS. ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ Συγγραφέας: Charles Dickens. Μετάφραση: Ιάσων Καραχάλιος. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2017. Σελ.: 144. Σειρά: Μικρά Διαχρονικά. Διεύθυνση Σειράς: Κατερίνα Σχινά.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ
Συγγραφέας: Charles Dickens. Μετάφραση: Ιάσων Καραχάλιος. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2017. Σελ.: 144. Σειρά: Μικρά Διαχρονικά. Διεύθυνση Σειράς: Κατερίνα Σχινά.

Μια γοητευτική και άκρως αποκαλυπτική περιπλάνηση του Τσαρλς Ντίκενς στο Λονδίνο των μέσων του 19ου αι., μέσα από τα δημοσιογραφικά του κείμενα. Συναντήσεις με άστεγους, μέθυσους, μικροπαραβάτες και προλετάριους στα έσχατα στάδια της ένδειας, αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, στοχασμοί, οξεία κοινωνική παρατήρηση συνθέτουν ένα εξαιρετικά ζωντανό πορτρέτο ενός μοναχικού, ευάλωτου και βαθιά ανθρώπινου συγγραφέα, και συνάμα την εικόνα ενός Λονδίνου συναρπαστικού αλλά και ερεβώδους.
Ο Ντίκενς συνήθιζε να περπατά μετά τα μεσάνυχτα στους σκοτεινούς δρόμους για να καταπολεμήσει τις βασανιστικές του αϋπνίες και το βιβλίο περιλαμβάνει επτά αφηγήματά του, τα οποία δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά που διηύθυνε ο ίδιος (Household Words, 1850-1859 και All the Year Round, 1859-1895). Για τα κείμενα αυτά, ο ίδιος σημειώνει: Είμαι ταξιδιώτης της πόλης και της εξοχής, και βρίσκομαι πάντοτε στους δρόμους. Μεταφορικά μιλώντας, ταξιδεύω για λογαριασμό του Οίκου «Ανθρώπινο ενδιαφέρον και Σία» και με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα είδη πολυτελείας που συναντώ καθ’ οδόν. Κυριολεκτικά μιλώντας, πάντα περιπλανιέμαι εδώ κι εκεί, με αφετηρία το σπίτι μου στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, και βλέπω πολλά μικρά πράγματα και ορισμένα σπουδαία πράγματα, τα οποία, επειδή με ενδιαφέρουν, νομίζω ότι ίσως ενδιαφέρουν και άλλους.
Σύντομα κείμενα που υπαινίσσονται περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτουν οι λέξεις. Τζόυς Κάρολ Όουτς
Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Και ναι και όχι. Σίγουρα, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Μπορεί να διαφωτίσει, να εξοργίσει, να προκαλέσει, να παρηγορήσει. Μπορεί να εμπνεύσει συζητήσεις, διαφωνίες, ακόμη και πολέμους ή επαναστάσεις. Μπορεί να πλουτίσει τη ζωή – αλλά μπορεί και να την καταστρέψει. Η σειρά «Μικρά Διαχρονικά» φέρνει στις βιβλιοθήκες μας σημαντικά κείμενα μεγάλων στοχαστών, πρωτοπόρων, ριζοσπαστών και οραματιστών που οι ιδέες τους συγκλόνισαν τις κοινωνίες, αναστάτωσαν τα πολιτισμικά δεδομένα της εποχής τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ζούμε σήμερα. Κάθε βιβλίο περιλαμβάνει Εισαγωγή από την κριτικό λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά, η οποία διευθύνει τη σειρά.

Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Συγγραφέας: Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2017. Σελ.: 112. Σειρά: Μικρές Εισαγωγές. Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Συγγραφέας: Γιούλη Φωκά-Καβαλιεράκη. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2017. Σελ.: 112. Σειρά: Μικρές Εισαγωγές. Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Η συνεργασία των Οικονομικών και της Ψυχολογίας αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεδία μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μας βοηθάει να κατανοήσουμε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις καθημερινές επιλογές µας σε σχέση µε την εργασία µας, τα χρήματά µας, την προσωπική και οικογενειακή ζωή µας, ακόμη και την εκλογική συμπεριφορά µας. Μας διευκολύνει επίσης να διερευνήσουμε τα εξής ερωτήματα:
– Πότε και γιατί κάνουμε συστηματικά λάθη και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε;
– Τι ρόλο παίζουν τα συναισθήματα στον τρόπο που επιλέγουμε;
– Πώς διαμορφώνονται οι επιλογές µας σε σχέση µε τις πεποιθήσεις, τις προτιμήσεις και την αλληλεπίδρασή µας µε τους άλλους;
Η παρούσα εισαγωγή έχει τον φιλόδοξο στόχο να παρουσιάσει πολύ συνοπτικά τον διεπιστημονικό και ευρύ χώρο της σύζευξης της ψυχολογίας και των σύγχρονων συμπεριφορικών επιστημών με τα οικονομικά, με σκοπό τη μελέτη της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην καθημερινή ζωή.
Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Συγγραφέας: Αντιγόνη Λυμπεράκη. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2017. Σελ.: 112. Σειρά: Μικρές Εισαγωγές. Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγγραφέας: Αντιγόνη Λυμπεράκη. Εκδόσεις: Παπαδόπουλος. Πρώτη έκδοση: Ιούνιος 2017. Σελ.: 112. Σειρά: Μικρές Εισαγωγές. Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες βρίσκονται μεταξύ δύο κόσμων: ισορροπούν -με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας- ανάμεσα στον κόσμο της αγοράς εργασίας και στον κόσμο της οικογένειας. Η εικόνα περιπλέκεται περισσότερο, καθώς οι δύο κόσμοι αναφοράς δεν είναι ούτε σταθεροί ούτε αναλλοίωτοι, αλλά αντίθετα αλλάζουν γοργά.
Τι θα πει όμως ισότητα στην εργασία και γιατί έχει σημασία να εργάζονται οι γυναίκες; Η εργασία επηρεάζει µόνο τη δική τους ελευθερία και ανεξαρτησία ή ενδιαφέρει το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας; Είναι αυτό το θέμα τελειωμένο και εμείς στην Ελλάδα απλώς έχουμε καθυστερήσει; Ή μήπως απαιτείται ένα τρίτο μεγάλο κύμα αλλαγών για να σπάσει επιτέλους η γυάλινη οροφή;
Όλα τα μεγάλα αυτά ερωτήματα απαντώνται, εναλλάσσοντας διεθνές και εθνικό σημείο θέασης, στην παρούσα εισαγωγή στο ζήτημα της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία. Η έκδοση περιλαμβάνει αναλυτική διεθνή βιβλιογραφία για το φύλο στην οικονομία.

Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο

Μοιράσου το άρθρο: