Έκθεση με τίτλο «Η Παιδεία στον Πόντο», μέρος της ευρύτερης συλλογής του συλλέκτη Στέργιου Θεοδωρίδη «Εν Πόντω-Συμβολή στη Μνήμη», παρουσιάζεται την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η έκθεση διοργανώνεται ως παράλληλη εκδήλωση της τελετής των επισήμων εγκαινίων επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, που πραγματοποιείται την ίδια ημέρα, στις 17:00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου.

pontos-school
Φροντιστήριο Σουρμένων (Ιούλιος 1908)

Στα εκθέματα της ειδικής θεματικής ενότητας με τίτλο «Η Παιδεία στον Πόντο» περιλαμβάνονται:

  • παλιές συλλεκτικές καρτ ποστάλ και φωτογραφίες από τη σχολική ζωή στον Πόντο,
  • καρτ ποστάλ και φωτογραφίες από το Φροντιστήριον Τραπεζούντας,
  • βαθμολόγια,
  • απολυτήρια και
  • εξαιρετικά σπάνια εκθέματα, θραύσματα πολύτιμα της πλούσιας κοινωνικής, πολιτιστικής αλλά και της καθημερινής ζωής στην περιοχή.

Ο Στέργιος Θεοδωρίδης διαθέτει μια από τις πληρέστερες στην Ελλάδα και στον thumbnail_Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟκόσμο συλλογές καρτ ποστάλ, από τις οποίες αναδεικνύονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής στον Πόντο την περίοδο 1890-1920. Προϊόν μιας επίμονης και επίπονης προσπάθειας 20 χρόνων, το αρχείο-συλλογή αποτελείται κυρίως από παλιές καρτ ποστάλ από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου (Σινώπη, Σαμσούντα, Αμάσεια, Κερασούντα, Τραπεζούντα…) της περιόδου 1895-1920 (λιθόγραφες, χρωμολιθόγραφες ή επιχρωματισμένες), φωτογραφίες, έγγραφα δείγματα ζωής αυτών των περιοχών και χάρτες που αποτυπώνουν τον ευρύτερο χώρο του Ευξείνου Πόντου του 16ου αιώνα και μετά.

Η συλλογή αποτελείται από 600-700 τεμάχια.

Μέρος αυτής της συλλογής παρουσιάστηκε την Άνοιξη του 2014 (9/4-25/5) στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, με τον τίτλο «Εν Πόντω – Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920».

pontioi

Μοιράσου το άρθρο: