Ο Έλληνας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP), Άρης Μεσσήνης, βραβευμένος στο διεθνές φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image (Περπινιάν, 3/9/2016) για τη δουλειά του με θέμα τους πρόσφυγες στη Λέσβο, μιλά στην Άννα Κούρτη και στην Τζένη Χαραλαμπίδου για την «Ιθάκη» των προσφύγων και αφηγείται συγκλονιστικές ιστορίες προσφύγων που ο ίδιος γνώρισε και συναναστράφηκε επί πολλούς μήνες. Δείτε τις φωτογραφίες του σε photo gallery στο τέλος του άρθρου.

O Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνει το βραβείο Visa d'Or prize για τη δουλειά του "Scene of war in a peaceful zone" στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτοειδησεογραφίας "Visa pour l'image" (3/9/2016)
O Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνει το βραβείο Visa d’Or prize για τη δουλειά του «Scene of war in a peaceful zone» στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτοειδησεογραφίας «Visa pour l’image» (3/9/2016)

Της Τζένης Χαραλαμπίδου 

 

mesinisΑυτό το χρυσό βραβείο στην κατηγορία των ειδήσεων ανακοινώθηκε κατά το κλείσιμο της εβδομάδας του διεθνούς φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image (Περπινιάν, 3/9/2016) που ήταν αφιερωμένη στους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ. «Κατέγραψα τον αγώνα τους για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο Άρης Μεσσήνης παραλαμβάνοντας το βραβείο. Το Γαλλικό Πρακτορείο (Agence France-Presse) κέρδισε έτσι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το μεγαλύτερο βραβείο αυτού του φεστιβάλ, που θεωρείται το μεγάλο ραντεβού της φωτοειδησεογραφίας.

Στο video ο Άρης Μεσσήνης μιλά για το φεστιβάλ και το βραβείο

aris messinis
O Άρης Μεσσήνης στο μοντάζ του ert.gr

Οι φωτογραφίες του συνταρακτικές και τραβηγμένες όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δράση, εικονίζουν σωσίβια γιλέκα και συντρίμμια πλοίων ξεβρασμένα σε μια απόκρημνη ακτή, ανθρώπους που φωνάζουν από τη χαρά τους που έφθασαν, επιχειρήσεις διάσωσης, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Στο video ο Άρης Μεσσήνης  αφηγείται στιγμές από τη Λέσβο όπως τις έζησε (και τις κατέγραψε)

aris messinis
O Άρης Μεσσήνης στο μοντάζ του ert.gr

Ως το πρώτο βήμα μέχρι την «Ιθάκη» τους φαντάζει για τους πρόσφυγες το νησί της Λέσβου μόλις πρωτοφτάνουν καθώς πολύ γρήγορα συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται ακόμα στην αρχή. Ο Άρης Μεσσήνης ήταν εκεί για πολύ καιρό και κατέγραφε με τον φωτογραφικό φακό του τις αφίξεις των προσφύγων. Μάλιστα, πήρε την απόφαση να ακολουθήσει μια οικογένεια προσφύγων μέχρι τη Γερμανία, σε ένα ταξίδι με πολλές δυσκολίες, πίκρες και αγωνίες (αλλά και ελπίδες…).

Στο video ο Άρης Μεσσήνης μιλά για το ταξίδι του μέχρι τη Γερμανία στο οποίο ακολουθούσε μια οικογένεια προσφύγων.

O Άρης Μεσσήνης συνεχίζει να ταξιδεύει για τους πρόσφυγες (με τους πρόσφυγες). Αυτές τις μέρες βρίσκεται με μία ομάδα διασωστών κάπου στη Μεσόγειο.

Φωτογραφίζει διασώσεις προσφύγων που περνάνε από τη Λιβύη στη Μάλτα και στην Ιταλία.

30/9/2015. Άφιξη Συρίων προσφύγων στη Λέσβο. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
30/9/2015. Άφιξη Σύρων προσφύγων στη Λέσβο. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

 

Ποιος είναι ο Άρης Μεσσήνης

Άρης Μεσσήνης -Στη Λέσβο (2015)
Άρης Μεσσήνης -Στη Λέσβο (2015)

 

Υπεύθυνος φωτογραφίας στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στην Αθήνα, ο 39χρονος Άρης Μεσσήνης, γιος φωτορεπόρτερ, εργάζεται από το 2003 για το AFP.

Η λιβυκή κρίση και κυρίως η μάχη της Σύρτης ήταν το 2011 ο πρώτος πόλεμος που κάλυψε.

Πολύ γρήγορα ξεχώρισε με το ταλέντο και το θάρρος του.

Για την κάλυψη αυτή, τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο Bayeux-Calvados των πολεμικών ανταποκριτών.

Κάλυψε στη συνέχεια τον πόλεμο στη Συρία ενώ συνέχιζε παράλληλα να καλύπτει την ελληνική επικαιρότητα.

Μετά, το καλοκαίρι του 2015, η Λέσβος βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης.

aris-mesinis

 

PHOTO GALLERY

 

Μοιράσου το άρθρο: