Η έκθεση «Στέφανος Λαζαρίδης: κυνικός ρομαντικός» συνεχίζεται έως την 1η Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη.

Με την έκθεση, η οποία παρουσιάζεται στο αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε επιμέλεια Αντώνη Βολανάκη, κορυφώνεται το φετινό αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον σπουδαίο σκηνογράφο, σκηνοθέτη και πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Στέφανο Λαζαρίδη.


Πρόκειται για την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο ατομική παρουσίαση του καλλιτεχνικού έργου του Λαζαρίδη, ο οποίος με βάση το Λονδίνο ανέδειξε το εύρος της σκηνογραφίας σε δραματουργικούς εικαστικούς χώρους, θέτοντας σε βάθος ερωτήματα και αποφεύγοντας τις διακοσμητικές λύσεις, στις σημαντικότερες σκηνές όπερας της Ευρώπης.
Το λάιτ μοτίφ που συναντά κανείς περισσότερο στο έργο του Λαζαρίδη είναι ο κύβος και αυτό είναι το στοιχείο έμπνευσης της έκθεσης. Η έκθεση αναπτύσσει ένα οπτικό χρονολόγιο ξεκινώντας από την αρχή της καριέρας του, με ζωγραφικές μελέτες σκηνικών και σχέδια κοστουμιών, συνεχίζει με έργα μικτής τεχνικής και κολάζ και τρισδιάστατες μακέτες υπό κλίμακα, βίντεο από παραστάσεις και συνεντεύξεις του και ολοκληρώνεται με φωτογραφίες από τη δική του εικαστική έρευνα, σκηνοθετικές σημειώσεις πάνω σε κείμενα και δείγματα από επιστολογραφία.

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά 09.30-21.00 με ελεύθερη είσοδο.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Αντώνης Βολανάκης, πραγματοποιεί προγραμματισμένες ξεναγήσεις τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Δευτέρα 19 Μαρτίου στις 19:00, Σάββατο 24 Μαρτίου στις 12:00, Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 19:00, Σάββατο 31 Μαρτίου στις 12:00. Για κρατήσεις θέσεων: 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00).
Για ειδικές ξεναγήσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολεία, καθώς και ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα: [email protected]

Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Έρευνα, επιμέλεια: Αντώνης Βολανάκης
Σύμβουλος αρχείου, Συντονισμός φορέων: Ορσία Σοφρά
Σχεδιασμός: Αντώνης Βολανάκης, Γιάννης Αρβανίτης
Συνεργάτιδα: Ίσμα Τουλάτου
Μελέτη φωτισμού: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Υπεύθυνη Εργαστηρίου Συντήρησης Χάρτινου Υλικού του ΜΙΕΤ: Μαρία Αλεξίου
Υπεύθυνη Τμήματος Παραστατικών Τεχνών του ΕΛΙΑ /ΜΙΕΤ: Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη
Συνεργάτης Επιμελητή: Γιάννης Θανασούλιας
Συνεργάτες Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού: Λυδία Αντωνίου, Γιώργος Καλύβης, Σοφία Τεκτονίδου
Ανασύσταση Μακετών: Matt Deely

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Τηλ. 213 0885743

Μοιράσου το άρθρο: