«Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» είναι το δεύτερο έργο της Δήμητρας Στάικου και παρουσιάζεται, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15 στο Studio Μαυρομιχάλη, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Τάκη Παρασκευόπουλου. Η νεαρή συγγραφέας έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο την περασμένη σεζόν με τα «Παιχνίδια ή ένα φερμουάρ που έχει κολλήσει».

3 Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου

Σε μια στάση λεωφορείου

Όλο το έργο διαδραματίζεται σε μια σε μια στάση λεωφορείου, όπου κάθεται μια ηλικιωμένη γυναίκα με περίεργη όψη, τα ρούχα της δείχνουν αλλόκοτα, κρατά μια βαλίτσα.  Φορά ακουστικά από τα οποία ακούγεται το passenger του Iggy Pop κι εκείνη κουνιέται στο ρυθμό του. Σε λίγο πλησιάζει μία νεότερη γυναίκα που κάθεται κοντά της λαχανιασμένη και ανακουφισμένη που τη βρήκε.  Η ηλικιωμένη θέλει να αποδράσει από το σπίτι τους -που της μοιάζει με νεκρά φύση- αποτολμώντας την αναζήτηση της ελευθερίας και της νεανικής φρεσκάδας.

Δήμητρα Στάικου

«… Τρεις γυναίκες: Μάνα, κόρη, εγγονή, αλλά ίσως αυτό να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα λειτουργούσαν έτσι ακόμη και αν δεν είχαν δεσμό αίματος. Τα πρόσωπα του έργου είναι οποιοσδήποτε θα μπορούσαμε να συναντήσουμε σε μια στάση λεωφορείου, να αναχωρεί. Στις γυναίκες αυτές βλέπουμε πρόσωπα που σαρκάζουν την εξουσία, τους θεσμούς της, τη θρησκεία και την κοινωνική ευνομία. Χάνουν και βρίσκουν τον εαυτό τους, ποτέ δρώντας λογικά πότε παράλογα, αλλά πάντα με χιούμορ. Γιατί η κατάρα του homo normalis, του φυσιολογικού κοινωνικά ανθρώπου, είναι από τις πιο δύσκολες επιταγές…» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Στάικου.

2 Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου

Σκηνοθεσία: Τάκης Παρασκευόπουλος

Παίζουν: Ελένη Τζαγκαράκη, Βίκυ Κουκουτσίδη, Δήμητρα Στάικου

Σκηνικά: Ηλίας Γαβριήλ

Κοστούμια: Μαρίνα Μπασέτα

Φωτογραφία: Ευάγγελος Καραλής

sound design: Αλέξανδρος Πετράτος

1 Το Φαινόμενο του θερμοκηπίου

INFO

Studio Μαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134, Αθήνα, 210-645.33.30

Παραστάσεις: Kάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15 – Έως τέλος Φεβρουαρίου 2017

Εισιτήρια: 10 ευρώ, 5 ευρώ μειωμένο

Διάρκεια: 60’ (χωρίς διάλειμμα)

Μοιράσου το άρθρο: