Στην Ελένη Μακρυνιώτη, τη «Μυρτιά του βουνού» όπως την αποκαλούσαν οι συναγωνιστές της, είναι αφιερωμένη η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι.

Τον Απρίλιο του 1948 οδηγείται στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ ως πολιτική κρατούμενη και μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού.

Η «Μυρτιά του βουνού» αφηγείται στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τη ζωή της στη φυλακή: τη σωματική και ψυχολογική βία που της ασκούσαν οι δεσμοφύλακές της, την προσπάθεια των δικαστικών αρχών να αλλοιώσουν την πραγματική της ηλικία προκειμένου να την εκτελέσουν, την εικονική εκτέλεση και το τραγούδι των μελλοθανάτων γύρω από τον διαβόητο φοίνικα των φυλακών, τα ψυχρά πρόσωπα των στρατοδικών, την ατέλειωτη προσμονή της για μία σύντομη συνάντηση με τον φαντάρο αδελφό της που υπηρετούσε ήδη στον εθνικό στρατό, τις σχέσεις της με τις υπόλοιπες συγκρατούμενές της.

«Μας οδήγησαν όλους στην αίθουσα του δικαστηρίου. Οι στρατοδίκες ήταν στη θέση τους, μόνο η θέση του Προέδρου ήταν άδεια. Σε λίγο μπήκε και εκείνος στην αίθουσα, όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και ξανακάθισαν. Φώναξε πρώτα το όνομά μου», αφηγείται μεταξύ άλλων στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη.

16 Φεβρουαρίου του 1949, ο δεσμοφύλακας φώναξε για τελευταία φορά το όνομά της. «Η Μυρτιά του βουνού», ελεύθερη πια, θα έπαιρνε σε λίγο τον δρόμο για την αιματοβαμμένη προσφυγική Κοκκινιά. Στην οδό Ιωνίας 51 θα την περίμενε ένα πολύ μικρό προσφυγικό σπίτι αλλά και μία μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά.

Φυλακές Αβέρωφ

Μια συγκλονιστική μαρτυρία, μια κατάθεση ψυχής, για όλα όσα έγιναν στη δίνη του Εμφυλίου μέσα από τα μάτια ενός έφηβου κοριτσιού.

Την ιστορία των Φυλακών Αβέρωφ σε αδρές γραμμές αλλά και αποσπάσματα από κάποια χειρόγραφα της Ελένης Μακρυνιώτη παρουσιάζει η δημοσιογράφος Ζηνοβία Σαπουνά.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Info

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, ώρα 12:00 – 14:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Γυναικείες φυλακές Αβέρωφ: Το τραγούδι των μελλοθανάτων»

Live Streaming:webradio.ert.gr/proto

Facebook facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Μοιράσου το άρθρο: