Το ωριαίο ντοκιμαντέρ «Η σκοτεινή όψη της σοκολάτας» (The Dark Side of Chocolate), παραγωγής Δανίας 2010, μεταδίδει η ΕΡΤ2, τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

Ο βραβευμένος Δανός δημοσιογράφος Μίκι Μιστράτι ερευνά το εμπόριο παιδιών και την παράνομη παιδική εργασία στη βιομηχανία της σοκολάτας.

Young boy rakes cocoa beans on a drying rack.

Στο Μάλι και στη γειτονική Ακτή του Ελεφαντοστού καταφέρνει να κάνει γυρίσματα στα κρυφά: ακόμα και επτάχρονα παιδιά δουλεύουν σε σκληρή και επικίνδυνη δουλειά στις φυτείες, κόβουν το κακάο και κουβαλούν βαριά φορτία.

The dark side of chocolate 222 (2)

Οι συνεντεύξεις με παιδιά που τα ελευθέρωσαν, με ακτιβιστές, δουλεμπόρους, κυβερνητικούς παράγοντες και αστυνομικούς αποκαλύπτουν μια πολύ πιο σκοτεινή όψη της σοκολάτας από αυτήν που μας παρουσιάζουν οι σοκολατοβιομηχανίες.

THE DARK SIDE OF CHOCOLATE 23

Γνωστές σοκολατοβιομηχανίες υπέγραψαν το 2001 το Πρωτόκολλο του Κακάο με τη δέσμευση να εξαλειφθεί πλήρως η παιδική εργασία στο κακάο έως το 2008. Όμως, κάποια χρόνια μετά, σ’ αυτό το ντοκιμαντέρ βλέπουμε παιδιά-θύματα δουλεμπορίου να δουλεύουν στην παραγωγή του κακάο.

Μήπως η αγαπημένη σας σοκολάτα έχει πικρή γεύση;

Young boy rakes cocoa beans on a drying rack.

Μοιράσου το άρθρο: