Ο Ιάσων Μαρμαράς και τα φωνητικά σύνολα παλαιάς μουσικής Cantores και Cappella Sancti Pauli μας αποκαλύπτουν απόκρυφα αναγεννησιακά κομψοτεχνήματα Άγγλων συνθετών στη συναυλία τους με τίτλο «Incipit Lamentacio», την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στις 20:30, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Μια ευκαιρία να ακούσουμε μελωδίες των Τόμας Τάλις και Ρόμπερτ Γουάιτ γραμμένες πάνω στους Θρήνους του προφήτη Ιερεμία αλλά και εκκλησιαστικό μέλος και μουσική του Ουίλιαμ Μπερντ, του Τόμας Γουίλκις και άλλων συνθετών της Ελισαβετιανής Αγγλίας.

 

Οι θρήνοι του προφήτη Ιερεμία [The Lamentations of Jeremiah the Prophet]

Οι θρήνοι του προφήτη Ιερεμία, ένα έντονα εκφραστικό κείμενο γύρω από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ, γνώρισαν μια βραχεία αλλά πολύ παραγωγική περίοδο δημοτικότητας στην Αγγλία του 16ου αιώνα. Οι μεγαλύτεροι συνθέτες της εποχής, όπως ο Ρόμπερτ Γουάιτ (περ. 1538-1574), ο Ουίλιαμ Μπερντ (1538-1623) και ο Τόμας Τάλις (περ. 1505-1585), έγραψαν πάνω στο κείμενο αυτό τη μυσταγωγική μουσική που χαρακτηρίζει ίσως όσο καμία άλλη την ακμή της Ελισαβετιανής Αναγέννησης.

 

Cantores & Cappella Sancti Pauli

Η Schola Cantorum Sancti Pauli (ή Σχολή Μελωδών του Αγίου Παύλου) ιδρύθηκε το 2016 από τον Ιάσονα Μαρμαρά με στόχο την προώθηση της αναγεννησιακής πολυφωνίας στην Ελλάδα.

Πέρα από τα μαθήματα θεωρίας και πράξης της αναγεννησιακής μουσικής στο Collegium Sancti Pauli, η Σχολή διοργανώνει τις δραστηριότητες δύο συνόλων:

Η Cappella Sancti Pauli, η χορωδία της Σχολής, τραγουδά τους μηνιαίους Αναγεννησιακούς Εσπερινούς στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου και συμπράττει κατά καιρούς σε συναυλίες της Σχολής.

Οι Cantores Sancti Pauli, το μικρό φωνητικό σύνολο της Σχολής, αποτελούν τον πυρήνα της Cappelae κατά τους Αναγεννησιακούς Εσπερινούς, ενώ επιπλέον τραγουδούν σε συναυλίες αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ιάσων Μαρμαράς

Ο μουσικός διευθυντής της Σχολής Μελωδών του Αγίου Παύλου παίζει ιστορικά πληκτροφόρα, τραγουδά και διευθύνει μουσικά σύνολα, ειδικευόμενος στην ιστορική ερμηνεία της μουσικής από το Μπαρόκ μέχρι την Αναγέννηση και τον Ρομαντισμό.

Τραγουδά γερμανικά λίντερ συνοδεύοντας τον εαυτό του στο πιανοφόρτε, ενώ συνεργάζεται με την Cappella Pratensis (Stratton Bull), το σύνολο La Risonanza (Fabio Bonizzoni), την Καμεράτα (Γιώργος Πέτρου), τους Latinitas Nostra (Μάρκελλος Χρυσικόπουλος) και το Scroll Ensemble.

Έχει εμφανιστεί ως τραγουδιστής, χορευτής, τσεμπαλίστας, πιανίστας και οργανίστας στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ιταλία και τη Βόρειο Αμερική καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην Πειραματική Σκηνή της ΕΛΣ.

Μελέτησε τσέμπαλο και διεύθυνση με τους Patrick Ayrton, Fabio Bonizzoni και Ton Koopman καθώς και τραγούδι με τους Michael Chance, Jill Feldman και Peter Kooij στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης. Από το 2017 σπουδάζει στο μεταπτυχιακό τμήμα Ιστορικής Σύνθεσης και Θεωρίας της Scholae Cantorum Basiliensis.

 

Τετάρτη 6 Μαρτίου | 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Mε ελληνικούς υπέρτιτλους

 

Τραγουδούν | Cantores & Cappella Sancti Pauli

Moυσική διεύθυνση | Ιάσων Μαρμαράς

 

Tιμές εισιτηρίων

7 ευρώ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) ● 10 ευρώ ● 15 ευρώ (γενική είσοδος)

 Eισιτήρια

Τηλ. 210 72 82 333

 

Μοιράσου το άρθρο: