Η παράσταση «Λεόντιος & Λένα: ένα τραγούδι για το τίποτα» ανεβαίνει, μόνο για 6 παραστάσεις έως τις 21 Απριλίου, στο θέατρο Φούρνος, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα.

Ο Γερμανός συγγραφέας Γκέοργκ Μπίχνερ («Ο θάνατος του Δαντόν», «Βόυτσεκ», «Λεντς») γράφει το έργο «Λεόντιος και Λένα» το 1836. Ακροβατώντας ανάμεσα στον ρομαντισμό της εποχής του και στην επαναστατική του ορμή δημιουργεί μια κωμωδία έντονα τραγική όπου το ερωτικό παραμύθι αναβλύζει κοινωνική κριτική κι ειρωνεία.
Ο Λεόντιος και η Λένα, γόνοι βασιλιάδων, πρόκειται να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου ενώνοντας παράλληλα και τα βασίλεια των πατεράδων τους. Θέλοντας να ξεγελάσουν το πεπρωμένο και τα αρχέτυπα ο καθένας τους χωριστά αποφασίζει να δραπετεύσει. Συναντώνται, όμως, τυχαία χωρίς να ξέρει ο ένας την ταυτότητα του άλλου και ερωτεύονται. Όταν αποκαλυφθεί η αλήθεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με το αδιέξοδο της μοίρας.
Το έργο του Μπίχνερ είναι κλασικό· προσπαθώντας να αποτυπώσει την αλήθεια της εποχής του, κριτικάροντας τις γερμανικές μικρο-ηγεμονίες του 19ου αιώνα, πλησιάζει με ευφυή και ταυτόχρονα ποιητικό τρόπο τις εξουσίες του σήμερα. Με τη σκοτεινή, χιουμοριστική, μηδενιστική ματιά του καταπιάνεται, ακόμη, και με τον αέναο προβληματισμό του ανθρώπου: εάν η μοίρα ξεγελιέται…

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ένα σχήμα. Όχι ο κύκλος. Η ομοιοκαταληξία ίσως. Αυτόματα ανθρώπινα δίπλα σε αυτόματα μηχανικά. Παίζουν, τρέχουν, ερωτεύονται όχι. Σίγουρα όχι. Δοκιμάζουν. Η έκβαση αιχμηρά τελεσίδικη. Ή και όχι. Αλλά μάλλον σίγουρα ναι. Στο βάθος παίζουν τραγούδια. Όχι εκκωφαντικά. Τραγούδια για το τίποτα. Αξίζει μάλλον να ακουστούν. Ίσως. Μπορεί.
Γιώργος Τζαβάρας

Σημείωμα ομάδας Neko

Η θεατρική ομάδα Neko συστάθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2017 από έναν βασικό πυρήνα καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, συγγραφέων). Είμαστε μια ανεξάρτητη ομάδα, ανοιχτή σε συνεργασίες και με καλλιτέχνες εκτός αυτής. Συνεργαζόμαστε σταθερά με την εταιρεία παραγωγής Δεκαεφτά//Τρίτα Productions και την ομάδα ikrek για την κατασκευή των σκηνικών και των κοστουμιών μας. Στόχος μας είναι, ν’ ανακαλύπτουμε κάθε φορά νέους τρόπους για ν’ αφηγηθούμε την ιστορία και ν’ αμφισβητούμε καθετί το παγιωμένο. Η πρώτη μας παράσταση σε δική μας σκηνοθεσία και κείμενο «Γυναίκες, ή και όχι, μόνες στην πόλη, Ιούλιο μήνα με 40°C» παρουσιάστηκε στο θέατρο «Tempus-Verum, εν Αθήναις», τον Ιούνιο του 2018. Τώρα, ετοιμαζόμαστε για τις επερχόμενες παραστάσεις μας… παρατηρώντας τα μόνα ανεξάρτητα όντα του άστεως: Neko στα ιαπωνικά, σημαίνει γάτα.

 

Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιλιάνα Παζαρζή

Σκηνογραφία /Ενδυματολογία: ομάδα ikrek

Πρωτότυπη Μουσική: George Ravaya

Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος

Φωτογραφίες/ Teaser Video: Θεόφιλος Τσιμάς

Μοντάζ Teaser Video: Χριστιάνα Λαδοπούλου, Άρης Καλλέργης

Graphic Design: Γεωργία Κατσούλα

Παίζουν: Τρύφωνας Ζάχαρης, Χριστιάνα Λαδοπούλου, Άρης Καλλέργης, Ελένη Ζουρελίδου, Δήμος Μαμαλούδης, Ιλιάνα Παζαρζή

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Εως και 21 Απριλίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15 για 6 παραστάσεις

Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ(ενιαίο), 10 ευρώ(φοιτητικό), 8 ευρώ(άνω των 65 & ατέλεια), 5 ευρώ(ανέργων)

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 2106460748, 6948072279

 

Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα

Μοιράσου το άρθρο: