Στις 26 Οκτωβρίου 2017 κλείνουν 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη (1957) και το Τρίτο Πρόγραμμα, συμμετέχοντας στη σειρά συνεδρίων, συναυλιών, εκδόσεων, εκδηλώσεων τιμής που λαμβάνουν χώρα διεθνώς, πραγματοποιεί ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα διάρκειας ενός μήνα (15 Οκτωβρίου 2017-14 Νοεμβρίου 2017).

Στο αφιέρωμα αυτό, το οποίο επιμελούνται 16 παραγωγοί του Τρίτου Προγράμματος, φωτίζεται η καθαρά γλωσσική πτυχή του έργου του, εννοιολογικά και λογοτεχνικά, με καθημερινό ένθετο, αλλά και με συνεντεύξεις ειδικών επιστημόνων (όπως ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας στο ΕΚΠΑ, που μιλά για τον Καζαντζάκη, τη γλώσσα και το έργο του). Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος, αναλύεται ο λόγος του και η σχέση του με τη μουσική (ως έμπνευση, θέμα και μελοποίηση) από τον «Πρωτομάστορα» του Καλομοίρη ώς τον «Καπετάν Μιχάλη» του Χατζιδάκι και από το «Ελληνικό Πάθος» του Μαρτινού ώς την «Οδύσσεια» του Μαμαγκάκη. Επίσης, ανιχνεύεται η θέση της φιλοσοφικής του σκέψης στο πάνθεον των μεγάλων της Ιστορίας (όπως η συνάφεια και ο θαυμασμός του για τον Φρ. Νίτσε), ενώ παρουσιάζονται η μουσική που προτιμούσε και άκουγε ο μεγάλος Κρητικός, καθώς και η αλληλογραφία του με φίλους και με τις γυναίκες της ζωής του.

Μεταφραστές του σε άλλες γλώσσες μιλούν για τη λογοτεχνική του προσφορά, ενώ παρουσιάζονται και αυτοβιογραφικά κείμενα και μαρτυρίες για τον Καζαντζάκη.

Ακόμη, παρουσιάζονται, για πέντε Κυριακές, θεατρικά έργα ή μεταφορές του τραγικού του Λόγου στο ραδιοφωνικό μικρόφωνο και ακούγονται αναγνώσεις αποσπασμάτων από βιβλία του (παραγωγοί και γνωστοί ηθοποιοί διαβάζουν από την «Ασκητική» ώς το «Ταξιδεύοντας»).

Τέλος, θα μεταδοθούν εκπομπές και από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για τη ζωή του, τη θεματολογία με Καζαντζάκεια έμπνευση που προτίμησε και παρουσίασε ο παγκόσμιος κινηματογράφος (από τον «Τελευταίο Πειρασμό» ώς τον «Ζορμπά»), αλλά και πώς έβλεπαν/βλέπουν το έργο του σύγχρονοι και επόμενοι.

«Μήνας Καζαντζάκη» στο Τρίτο

Εως τις 14 Νοεμβρίου 2017 ακούστε ειδικές εκπομπές, κάθε μέρα, για τον σπουδαίο συγγραφέα και διανοητή.

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του μεγάλου αφιερώματος πατήστε εδώ

Μοιράσου το άρθρο: