Ο μονόλογoς «Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» παρουσιάζεται για μία μοναδική παράσταση την Τρίτη 13 Μαρτίου, στις 9 το βράδυ, στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια, σε σκηνοθεσία Σίμου Παπαναστασόπουλου.

Το θεατρικό έργο – μονόλογος «Νικολέτα Νομικού Συγγρού: Ο Ανδρέας μου» γράφτηκε στο πλαίσιο μιας ομάδας παραστάσεων με γενικό τίτλο «Ο γιος μου ο…» στις οποίες, μητέρες σημαντικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας μιλούν για τη ζωή τους και τους διάσημους γιους τους. Παρουσιάστηκε στο θέατρο Vault, βασισμένο σε μια ιδέα του Δημήτρη Καρατζιά για την παρουσίαση μονολόγων μητέρων διάσημων Ελλήνων.

Υπόθεση
Γεννημένη στη Χίο το 1807, ορφανή από πολύ μικρή, αλλά από εύπορη οικογένεια, η Νικολέτα Νομικού-Συγγρού σε ηλικία 13 ετών, παντρεύεται τον Δομένικο, γιατρό σπουδασμένο στο Παρίσι και 21 χρόνια μεγαλύτερό της. Η επανάσταση στη Χίο ενάντια στους Τούρκους κατακτητές και η απάντηση των Οθωμανών με την καταστροφή του νησιού το 1822, αναγκάζει την οικογένεια, που χάνει όλη την περιουσία της, να ξεκινήσει μια περιπλάνηση από Άνδρο, Τήνο και Σύρο μέχρι Κωνσταντινούπολη και Ταϊγάνι της Ρωσίας. Με τη σκληρή δουλειά του Δομένικου αποκτούν οικονομική ευχέρεια και φήμη. Η Νικολέτα φέρνει στον κόσμο δύο παιδιά, τον Γιώργο, που μέλλει να ζήσει μόνο 28 χρόνια, και τον Ανδρέα, με τον οποίο συνδέεται με μια σχέση «μητέρας διευρυμένων καθηκόντων» όπως λέει η ίδια.

Ο Ανδρέας Συγγρός θεωρείται ο μεγαλύτερος εθνικός ευεργέτης, αλλά και μια από τις περισσότερο αμφιλεγόμενες και πολυσυζητημένες προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Ξεκινώντας τη σταδιοδρομία του στα 15, ως βοηθός λογιστή σε μία εμπορική επιχείρηση της Κωνσταντινούπολης, κατορθώνει σε ηλικία 24 ετών να γίνει ένας από τους πλουσιότερους εμπόρους και αργότερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, δημιουργώντας τράπεζες σε Ελλάδα και Κωνσταντινούπολη, εισάγοντας τον καπιταλισμό και την έννοια του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα
Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας Συγγρού σε μία ταραγμένη, μεταβαλλόμενη εποχή της ελληνικής Ιστορίας, βουτάει βαθιά στην ψυχή της ηρωίδας και ανιχνεύει τη συμβολή της στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του επιφανούς γιου της.

Συντελεστές
Κείμενο-σκηνοθεσία: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Μουσική: Νένα Βενετσάνου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Άκης Σαμόλης
Καπέλα: Έφη Καρακώστα
Κοστούμι: Κωνσταντίνα Φιλιππάκου
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Ερμηνεία: Ιωάννα Γκαβάκου

Ημέρα παράστασης: Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, ώρα 21:00
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10 €
Μειωμένο: 6 € Φοιτητές / Μαθητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) /Συνταξιούχοι.
Ατέλειες: 3 €

Πολυχώρος Τέχνης Αλεξάνδρεια
Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής
Τηλ. 210 8673655

Μοιράσου το άρθρο: