Το ντοκιμαντέρ, εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ, «Νίκος Μαμαγκάκης Λόγος τελευταίος», του Τάκη Σακελλαρίου συνεχίζει την πορεία του στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Μετά τον θετικό απόηχο της επίσημης πρεμιέρας του στο 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο 12ο Los Angeles Greek Film Festival και στο 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το ντοκιμαντέρ συνεχίζει την πορεία του στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου, με προβολές στην Καλαμάτα, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 21:30 και στην Πάτρα, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 21:00.

«Πρόκειται για ένα φεστιβάλ, που στοχεύει στην πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει σημαντική εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή και τους δημιουργούς της. Παράλληλα, αναπτύσσει ιδιαίτερη παιδευτική δραστηριότητα σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, που φέτος θεσπίζει βραβεύσεις για την ‘‘Ισότητα φύλων’’» αναφέρει ο σκηνοθέτης Τάκης Σακελλαρίου, ο οποίος μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για το ντοκιμαντέρ, που αντλεί την έμπνευσή του από το έργο και την κορυφαία προσωπικότητα του Κρητικού συνθέτη.

Ο σκηνοθέτης Τάκης Σακελλαρίου

κ. Σακελλαρίου, πώς σκιαγραφείται στο ντοκιμαντέρ το πορτρέτο του Νίκου Μαμαγκάκη;

Ο διεθνής Έλληνας μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης εξομολογείται στο ντοκιμαντέρ για τελευταία φορά, λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, τον Ιούλιο του 2013, μετουσιώνοντας 84 χρόνια εμπειριών και πολυδιάστατου μουσικού έργου σε λόγο άμεσο, καθημερινό. Οικείος και άγνωστος, ελιτίστικος και λαϊκός, υπηρέτησε πολλά μουσικά είδη και άφησε κομμάτια εμβληματικά. Οξυδερκής κριτής και με αυτοκριτική διάθεση, με αίσθηση του χιούμορ, εκφράζει τις σκέψεις του για τα σημαντικά της ζωής και της Τέχνης.

Παρουσιάζονται μοναδικά διασωθέντα αποσπάσματα από τις πρόβες και την τελευταία συναυλία προς τιμήν του από τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, καθώς και σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, μέρη του οποίου δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά. Οι πηγές αναζητήθηκαν στο προσωπικό αρχείο του συνθέτη, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στα αρχεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σε συλλέκτες, καθώς και σε δημοσιεύματα του εγχώριου και διεθνούς Τύπου. Η πλούσια προσφορά του Μαμαγκάκη στον κινηματογράφο, εγχώριο και διεθνή, μεταφέρεται μέσα από αποσπάσματα ταινιών που οι δημιουργοί τους είχαν την ευγένεια να παραχωρήσουν για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ.

«Νίκος Μαμαγκάκης Λόγος τελευταίος»

Έρευνα-Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Κουνενάκη, Τάσος Τσιαμπάς, Περικλής Ε. Παπαδημητρίου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς

Μοντάζ: Αγγελική Ξυπολιά

Ήχος: Δημήτρης Φουκαράκης, Μιχάλης Συγλέτος, Στράτος Αξιώτης, Χρήστος Κυριακίδης, Δημήτρης Καβακόπουλος

Τελική μίξη ήχου: Βασίλης Βασιλάκης

Παραγωγή: ΕΡΤ, 2018

 

Μοιράσου το άρθρο: