Τα Αθηναϊκά Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ο ξεπεσμένος δερβίσης» και «Ο αειπλάνητος», παρουσιάζει ο Άρης Ρέτσος, ηθοποιός και σκηνοθέτης του ελληνικού θεάτρου, σε νέο κύκλο παραστάσεων, στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια, στις 13 Ιανουαρίου και στις 20 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ.

Λέξεις, προτάσεις, μετεωρισμοί, χνάρια ανθρώπων, χαρές, λύπες, σάτιρα και τραγικός λόγος, φωτίζουν τον Μέγα μικρόκοσμο και τα πάθη των »απλών ανθρώπων» του Σκιαθίτη συγγραφέα, αποκαλύπτοντας παράλληλα και τον δικό μας κόσμο. Όλη η εσωτερική ένταση και το κέφι του μάς απελευθερώνουν, μας παρηγορούν και μας χαροποιούν. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μάς οδηγεί με το απαράμιλλο ύφος και ήθος της γλώσσας του σε άλλες εποχές και σε μια Ελλάδα τόσο μακρινή… όσο και κοντινή, διδάσκοντάς μας σιωπηλά.

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο ξεπεσμένος δερβίσης»

Μια ελεγεία για την ανθρώπινη ύπαρξη, ένας ύμνος στην αποδοχή της ετερότητας και του αλληλοσεβασμού.

«Ο ξεπεσμένος δερβίσης» δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1896 και είναι ίσως το καλύτερο Αθηναϊκό διήγημα του Παπαδιαμάντη. Μέσα από αυτό ο συγγραφέας εκφράζει αλληλεγγύη και συμπάθεια προς έναν ξένο, αλλόθρησκο και αλλοεθνή, έναν Δερβίση ξεπεσμένο. Ο Δερβίσης αυτός καταγόταν «από την Ρούμελην, από την Ανατολήν, από την Σταμπούλ» και είναι άγνωστο γιατί έφτασε στην Αθήνα.

Είμαστε στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, περίοδο πολεμικής έντασης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο μουσουλμάνος δερβίσης εμφανίζεται στην Αθήνα σαν ξένος, και περιπλανιέται στο κέντρο της πόλης παίζοντας το νάι του και τραγουδώντας για να ζήσει. Όμως δεν είναι ευπρόσδεκτος και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης…

Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αειπλάνητος»

Ο «Αειπλάνητος» δημοσιεύθηκε το 1903 και είναι από τις πλέον χαρακτηριστικές φιγούρες των Αθηναϊκών Διηγημάτων του Παπαδιαμάντη. Καμαρότος της πρώτης θέσης στα βαπόρια της «Εταιρείας», είχε πάρει σύνταξη και κοίταζε να σώσει τη ψυχή του. Ο καλοκάγαθος κυρ Γιάννης ο Αειπλάνητος γυρίζει τις εκκλησίες και τα μοναστήρια, καταλήγει υπάλληλος σε κηράδικα και δεν μπορεί να στεριώσει πουθενά. Περιπλανιέται κι αυτός (όπως κι ο Δερβίσης) στο κέντρο της πόλης.

Συντελεστές:

Λόγος-εικόνα-μουσική: Άρης Ρέτσος

Συγχορδίες: Νίκος Σκαλκώτας

Παραστάσεις:

Σάββατο13/1 & Σάββατο 20/1/2018, στις 7 μ.μ

Διάρκεια: 70 λεπτά (με 5λεπτο διάλειμμα ανάμεσα στα 2 έργα)

Εισιτήρια: 8 ευρώ, 5 ευρώ (παιδικό, εφήβων, φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες).

Πολυχώρος Τέχνης «Αλεξάνδρεια»

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, Αθήνα

Τηλ. 2108673655)

 

Μοιράσου το άρθρο: