Το έργο «The Odyssey» παρουσιάζεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο  του Onassis fast forward festival 5, στις 15 και στις 16 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα. 

Επτά ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται προσωπικές και συλλογικές οδύσσειες, ισορροπώντας στα όρια ρεαλισμού και φαντασίας. Η ζωντανή εμπειρία αυτής της οριακής αφήγησης αμφισβητεί τη διάκριση πραγματικότητας-μυθοπλασίας αλλά και κοινού-ηθοποιών. Γιατί ίσως, τελικά, να είμαστε όλοι εξίσου μυθικοί όσο και τερατώδεις.

Σε αυτό το ραψωδικό έργο, το κοινό παίρνει τη θέση του απόντος πρωταγωνιστή: του Οδυσσέα. Έτσι, το κοινό μπορεί να είναι ένας ξένος επισκέπτης που ακούει σύγχρονες ιστορίες, αλλά θα μπορούσε να είναι και ένας μετανάστης, ένας πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης, ένας στρατηγικός αναλυτής, ένας ποιητής, ένας σύζυγος, ένας πατέρας, ένας μοιχός, ένας άστεγος, ένα γουρούνι, ένας στρατιώτης με τραυματικό παρελθόν, ένας κλέφτης, ένας ψεύτης, ένας αποικιοκράτης εισβολέας, ένας ιδιοκτήτης σπιτιού, ένας πρόσφυγας, ένας κατά συρροή δολοφόνος ή ένας ήρωας πολέμου.

Ο Λεονάρντο Μορέιρα και οι ηθοποιοί του χώρισαν το έργο σε επτά μέρη που αντιστοιχούν σε έναν συγκεκριμένο κάθε φορά χαρακτήρα από την Οδύσσεια: τον Τηλέμαχο, τον εγκαταλειμμένο γιο του τη νύμφη Καλυψώ, η οποία του προσέφερε την αθανασία και την αιώνια αγάπη τη μάγισσα Κίρκη, η οποία τον οδήγησε μέχρι τον κόσμο των νεκρών την Πηνελόπη, τη γυναίκα του που τον περιμένει τους πολυάριθμους συντρόφους του Οδυσσέα που πέθαναν χωρίς να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και τους αναρίθμητους σκλάβους στο παλάτι του Οδυσσέα, πολλοί από τους οποίους δεν αναφέρονται ποτέ ονομαστικά.

 

Συντελεστές

Εμπνευσμένο από την «Οδύσσεια» του Ομήρου

Σκηνοθεσία: Leonardo Moreira

Γραμμένο από τους: Aura Cunha, Aline Filócomo, Fernanda Stefanski, Leonardo Moreira, Luciana Paes, Maria Amélia Farah, Paula Picarelli, Thiago Amaral

Ερμηνεύουν: Aline Filócomo, Aura Cunha, Fernanda Stefanski, Luciana Paes, Maria Amélia Farah, Paula Picarelli, Thiago Amaral

Συν-σκηνοθεσία: Luciana Paes

Βοηθός σκηνοθέτη: Aura Cunha

Δραματουργία: Mariana Delfini

Σκηνογραφία & σχεδιασμός Φωτισμών: Marisa Bentivegna

Κοστούμια: Chris Aizner

Βοηθός Σκηνογράφου & χειρισμός βίντεο: Cezar Renzi

Σχεδιασμός ήχου & μουσική: Miguel Caldas

Οπτικοακουστική σκηνοθεσία & σχεδιασμός γραφικών: Laerte Késsimos

Φωτογραφίες: Ligia Jardim

Μετάφραση: Γιάννης Παπαδάκης

Εισιτήρια

Κανονικό: 10 €
Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα: 8 €
Κάτοικος Γειτονιάς, Παρέα 10+ άτομα: 7 €
Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός: 5 €

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

 

Μοιράσου το άρθρο: