Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 19:00 εγκαινιάζεται στο Σουφλί η έκθεση-εικαστική εγκατάσταση «Ψυχές» του Απόστολου Χαντζαρά, στο θεματικό Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Από τις 7 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου το Mουσείο θα πλημμυρίσει πεταλούδες, μικρές και μεγάλες, αιωρούμενες από την οροφή, φαινομενικά εύθραυστες -ως η άυλη υπόσταση κάθε έμβιου όντος- που θα προσκαλούν τους επισκέπτες σε μιαν εμπειρία «αναμέτρησης» με χρώματα, μύθους, αλληγορίες.

psyxes1 - Copy

Σε πεταλούδες μεταμορφώνονται οι μεταξοσκώληκες, αφού κλειστούν στο κουκούλι τους, μεταμόρφωση που συμβολίζει την ψυχή ως πνεύμα. Άλλωστε, μία ερμηνεία της αρχαίας λέξης «ψυχή» είναι πεταλούδα.

Με αφορμή την έκθεση, ένα τρισδιάστατο έργο του καλλιτέχνη, φιλοτεχνημένο ειδικά για την περίσταση, προστίθεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μετάξης. Απεικονίζει δυο ανθρώπινες μορφές και παραπέμπει στον μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες αλλά αίσιο τέλος, η οποία παραδίδεται από τον Ρωμαίο συγγραφέα Απουλήιο (2ος αι. μ.Χ.) και έχει επιβιώσει σε πολλά λαϊκά παραμύθια.

psyxes2
Απόστολος Χαντζαράς

Ο Απόστολος Χαντζαράς μάς υποδέχτηκε στο εργαστήρι του -έναν χώρο ξεχωριστό, λιτό, γεμάτο χρώματα και μυρωδιές- μας μίλησε για τις δημιουργίες του, για την έκθεση που ανοίγει σε λίγες μέρες στο Σουφλί, αλλά και για όσα σχεδιάζει για το μέλλον.

-«Ψυχές» τιτλοφορείται η έκθεση-εικαστική εγκατάσταση που φιλοξενείται, από 7 Απριλίου έως 10 Ιουνίου, στο Μουσείο Μετάξης. Από τι αποτελείται και γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο;

Το έργο αποτελείται από τρισδιάστατες πεταλούδες, κομμένες και ζωγραφισμένες στο χέρι, οι οποίες θα εγκατασταθούν στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Μουσείου. Η «ψυχή» είναι μια λέξη που συναντάμε κάθε μέρα με πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Είναι γνωστό ότι η αρχαία ονομασία της πεταλούδας ήταν ψυχή. Έτσι, στο μυαλό μου η πεταλούδα και η ψυχή είναι λέξεις άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Κάθε φορά, το ζωγραφικό θέμα αποτελεί την αφορμή για να ζωγραφίσω. Με αφορμή, λοιπόν, τον κύκλο του μεταξοσκώληκα και το θεματικό Μουσείο Μετάξης προτείναμε τη συγκεκριμένη έκθεση.

 -Τι ακριβώς είναι το γλυπτό που θα συμπεριληφθεί στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου;

Με αφορμή το μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, δημιουργήθηκε μια κατασκευή από τρισδιάστατες φιγούρες που περικλείονται σε ένα κουτί plexiglass. Η ιδέα προέκυψε όταν μια μέρα, περνώντας από το Σύνταγμα, παρατήρησα τα περιστέρια που ανέβαιναν πάνω στον κόσμο όταν τα τάιζε. Αυτή η εικόνα καταγράφηκε μέσα μου. Επιστρέφοντας στο εργαστήριο, άρχισα να συνθέτω πεταλούδες πάνω σε δυο ανθρώπινες φιγούρες που είχα ακουμπισμένες στον πάγκο μου. Οι φιγούρες μετονομάστηκαν στον Έρωτα και την Ψυχή και φωτίστηκαν με έναν τεχνητό τρόπο.

psyxes1

-Αλήθεια, τι συμβολίζουν για σας οι πεταλούδες;

Μικρός παρατηρούσα τις πεταλούδες και προσπαθούσα να τις πιάσω. Πάντα με γοήτευε το ελαφρύ τους πέταγμα που ήταν αθόρυβο και αέρινο, ενώ με μάγευαν τα χρώματα και τα σχήματα. Μια μέρα προσπαθώντας να ζωγραφίσω σε ένα λευκό χαρτί, μπροστά μου πέρασε μια πεταλούδα, και ζωγράφισα έναν άνθρωπο από το στόμα του οποίου βγαίνει μια πεταλούδα. Δεν γνωρίζω ακόμα γιατί το έκανα, γιατί δεν γνωρίζω τι είναι η ψυχή. Διότι είναι κάτι άπιαστο, κάτι αέρινο, μια ανάσα. Τώρα βλέποντας μια πεταλούδα, το μυαλό μου κάνει διάφορους συνειρμούς, που κάθε άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει. Γεγονός είναι, πάντως, ότι μια πεταλούδα γεννάει την αισιοδοξία και συμβολίζει την αναγέννηση.

-Οι πεταλούδες που δημιουργήσατε είναι υπαρκτές ή φανταστικές;

Δεν ξεκίνησα να κάνω τον μεταξοσκώληκα, αλλά ξεκίνησα να κάνω πεταλούδες πραγματικές κι ύστερα κατάλαβα ότι η πεταλούδα είναι ένα έντομο στο οποίο μπορείς να πατήσεις για να φτιάξεις αυθαίρετα φανταστικά χρώματα και σχήματα, όπως ένα παιδί χρωματίζει μια πεταλούδα με τη δική του φαντασία. Σε κανένα άλλο έντομο ή ζώο δεν συναντάμε την ίδια αυθαιρεσία με μεγάλη ζωγραφική ευκολία. Με λίγα λόγια, το ίδιο το θέμα σε απελευθερώνει για να ξεδιπλώσεις την παλέτα σου.

-Να υποθέσω ότι η πεταλούδα θα συνεχίσει να υφίσταται ως θέμα στα έργα σας;

Οι «Ψυχές» πραγματοποιήθηκαν με αφορμή το Θεματικό Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί. Μου δόθηκε η δυνατότητα, μέσω μιας εξαιρετικής συνεργασίας, να δημιουργήσω τα έργα της έκθεσης και θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΠΙΟΠ και τους συντελεστές του, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και την ευκαιρία που μου έδωσαν να εκφραστώ μέσω του έργου μου. Για μένα το θέμα της πεταλούδας θα συνεχίσει να υπάρχει στα έργα μου, και αυτή τη στιγμή μάλιστα, εκτίθενται έργα με θέμα τις πεταλούδες σε art fair στη Νέα Υόρκη.

Soufli_D006
Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά

Στις 5, 6 και 7 Απριλίου (10:30-11:30 και 12:00-13:00) στο Μουσείο Μετάξης πραγματοποιούνται εικαστικά εργαστήρια, για σχολικές ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες, με την καθοδήγηση του Απόστολου Χαντζαρά, και εμπνευσμένα από το θέμα της έκθεσης.

Απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.

 INFO

Μουσείο Μετάξης

Ελ. Βενιζέλου 73, Σουφλί, 2554023700

«Ψυχές»-Έκθεση-εικαστική εγκατάσταση

Απόστολου Χαντζαρά

Διάρκεια έκθεσης: 7 Απριλίου-10 Ιουνίου 2017

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

 

Μοιράσου το άρθρο: