Λίγες μόλις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 20:30, το Μέγαρο Μουσικής διοργανώνει το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου του Μπγιορν Άντορ Ντράγκε, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Υμνεί το Θείο Πάθος μέσα από συνθέσεις σπουδαίων μουσουργών και βιρτουόζων του είδους, όπως του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, του Γιόχαν Πάχελμπελ, του Φέλιξ Μέντελσον, του Λουί Βιερν, του Γκυ Μποβέ, αλλά και μέσα από ευφάνταστες μεταγραφές έργων Γκριγκ και Σβέντσεν, τις οποίες υπογράφει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός οργανίστας.

 

Το πρόγραμμα

Σημαντικοί σταθμοί του Μπγιορν Άντορ Ντράγκε, σε αυτή τη μουσική διαδρομή του από την προκλασική εποχή έως σήμερα, αποτελούν οι συνθέσεις δύο επιφανών προσωπικοτήτων του Μπαρόκ, του Γ.Σ. Μπαχ (1685-1750) και του Γιόχαν Πάχελμπελ (1653-1706). Από την πλούσια εργογραφία του μεγάλου κάντορα της Λειψίας, ο φημισμένος σολίστ επέλεξε να παρουσιάσει το Κομμάτι για όργανο σε σολ μείζονα και το χορικό-πρελούδιο «Αμνέ του Θεού, αθώε εσύ!». Το μουσικό τοπίο συμπληρώνεται από τη Σακόν σε φα ελάσσονα του Πάχελμπελ. Στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ θα ακουστούν ακόμη η Σονάτα για όργανο βασισμένη στο χορικό «Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς» του Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι (1809-1847) καθώς και δύο αποσπάσματα από τη Συμφωνία για εκκλησιαστικό όργανο αρ. 3 του Γάλλου οργανίστα της Νοτρ Νταμ και συνθέτη Λουί Βιερν (1870-1937).

Στο δεύτερο μέρος το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην κλασική και σύγχρονη δημιουργία. Το πρόγραμμα ανοίγει με το έργο Οκτώ μικρά κομμάτια για την παρουσίαση ενός εκκλησιαστικού οργάνου του σύγχρονου Ελβετού συνθέτη και οργανίστα Γκι Μποβέ (γενν. 1942) και κλείνει με μεταγραφές για όργανο από τον Ντράγκε δημοφιλών ορχηστρικών κομματιών που φέρουν την υπογραφή δύο διάσημων συμπατριωτών του. Ο διακεκριμένος σολίστ θα ερμηνεύσει τους Νορβηγικούς χορούς αρ. 1 και 4 του Έντβαρντ Γκριγκ (1843-1907), «πατέρα» της Νορβηγικής Εθνικής Σχολής, και την Εορταστική Πολωνέζα του Γιόχαν Σβέντσεν (1840-1911), ο οποίος ήταν σύγχρονος του Γκριγκ και διέπρεψε στη Βόρεια Ευρώπη κατά τη ρομαντική εποχή ως συνθέτης, μαέστρος και βιολονίστας.

 

Ο Νορβηγός οργανίστας και συνθέτης Μπγιορν Άντορ Ντράγκε…

… Σπούδασε εκκλησιαστική μουσική στο Όσλο, όπου και έκανε το ντεμπούτο του. Στη συνέχεια, σταδιοδρόμησε ως καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου και εκκλησιαστικής μουσικής στο Ωδείο του Τρόντχαϊμ, ενώ εργάστηκε επί μία δεκαετία ως οργανίστας του καθεδρικού ναού της πόλης Mπόντο. Το 2007 εξελέγη καθηγητής εκκλησιαστικού οργάνου στο Πανεπιστήμιο του Τρόμσο ενώ από το 2008 εργάζεται ως καθηγητής θεωρίας και σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο Νορντ του Μπόντο.

Ως οργανίστας έχει περιοδεύσει σε όλη την Ευρώπη, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, έχει λάβει μέρος σε γνωστά φεστιβάλ στη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στους καθεδρικούς ναούς της Κολωνίας και του Ουεστμίνστερ. Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της νορβηγικής ραδιοτηλεόρασης, του BBC 3 καθώς και των Ραδιοφωνιών της Δανίας και της Βόρειας Γερμανίας. Έχει επίσης πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα που καλύπτει ευρύ φάσμα: από την «κλασική» μουσική μέχρι τη ροκ και την αβανγκάρντ.

Ως συνθέτης έχει γράψει έργα σε ποικίλα μουσικά στιλ και για διάφορους συνδυασμούς οργάνων και έχει λάβει παραγγελίες από σκανδιναβικά ορχηστρικά σύνολα και σχήματα μουσικής δωματίου, φεστιβάλ και πολιτιστικούς φορείς.

Παρασκευή 19 Απριλίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

 

Η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων.

Tιμές εισιτηρίων

7,50 ευρώ  (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 10 ευρώ ● 15 ευρώ ● 20 ευρώ  ● 25 ευρώ ● 30 ευρώ ● 35 ευρώ

 

Eισιτήρια

210 72 82 333

www.megaron.gr

Μοιράσου το άρθρο: