Το Θεσσαλικό Θέατρο ανεβάζει στην Κεντρική Σκηνή του, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο».

Πρόκειται για θεατρική  προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου, που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη.

Το έργο  ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στον Θεσσαλικό Κάμπο στις αρχές του περασμένου αιώνα, με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα, που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του Θεσσαλικού Κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια  ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Ο μεγάλος γιος, ο Ρήγας, υποστηρίζει αυταρχικά τις αξίες της απόλυτης κυριαρχίας πάνω στη γη και στους ανθρώπους της, ενώ ο μικρότερος, ο Οδυσσέας,  πιστεύει ότι η γη ανήκει σ΄αυτούς που τη δουλεύουν. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Η παράσταση

Το παρόν κείμενο τονίζει ακόμα περισσότερο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής των αγροτικών αγώνων. Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης. Ανοίγουμε ένα  “βιβλίο”, ένα σεντούκι μνήμης για τον Θεσσαλικό Κάμπο και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον Κάμπο. Το σενάριο της ταινίας είναι κι αυτό πια ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης. Και η μνήμη συνορεύει με την ποίηση. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας εκείνης εποχής του Κάμπου.

Μια παράσταση που ορίζεται από τον αέναο ρυθμό της εργασίας και του κόπου των ανθρώπων αλλά και γεμάτη από την άγρια ενέργεια και δύναμη, που υποφώσκει πριν από τη μεγάλη εξέγερση του Κιλελέρ.

Μια παράσταση-αφιέρωμα σ΄ αυτή την  συγκλονιστική στιγμή της Θεσσαλίας, όπου οι ακτήμονες χωρικοί διέτρεξαν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την τεράστια  απόσταση από το σκοτάδι της απόγνωσης στην συνειδητοποίηση και στη διαμόρφωση του αιτήματός τους για τη διανομή της γης. Ένα αίτημα  στο οποίο υπήρξαν  ενωμένοι.

Σκηνοθεσία 

H καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου, Κυριακή Σπανού, σκηνοθετεί την πρώτη της παράσταση για το Θεσσαλικό Θέατρο και επέλεξε τη διασκευή του έργου «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», ενός κειμένου για την ιστορία της Θεσσαλίας.

Αυτή η επιλογή είναι  η προσωπική της «μύηση» στην ιστορία της Θεσσαλίας, αλλά συνεχίζει και τον προβληματισμό της (που ξεκίνησε με τους Περιηγητές) για τον τρόπο που οι αφηγήσεις για τον τόπο βρίσκουν μια ενδιαφέρουσα σκηνική γλώσσα.

 

Πληροφορίες

Η παράσταση ανεβαίνει στο Θέατρο του Μύλου

Παραστάσεις:

Πέμπτη (Λαϊκή απογευματινή): 19:00

Παρασκευή-Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 19:00

Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 13 χρόνων και άνω.

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Προπώληση: 10 ευρώ

Φοιτητικό-άνω των 65-ομαδικά

λαϊκή απογευματινή: 8 ευρώ

Άνεργοι-ΑΜΕΑ: 5 ευρώ

 

«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Νίκου Φώσκολου

Θεσσαλικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή

Θέατρο του Μύλου

 

Συντελεστές

Προσαρμογή-Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού

Σκηνικά: Απόστολος-Φωκίων Βέττας

Κοστούμια-Κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Κίνηση: Ρούλα Καραφέρη

Βοηθός Σκηνοθέτης: Σταματία Καγκελάρη

Φωτογραφία-Βίντεο: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Βοηθός Σκηνογράφου: Μαρία Όσσα

Video-Trailer: Life Film Productions

 

Παίζουν:

Θανάσης Ζέρβας

Ιωσήφ Ιωσηφίδης

Μαρσέλα Λένα

Δημήτρης Μάμιος

Αλέξανδρος Μουκάνος

Όμηρος Πουλάκης

Μοιράσου το άρθρο: