Ο Δημήτρης Κομνηνός και η Ομάδα 90οC ανεβάζουν τη θεατρική παράσταση «Τω μάθειμα» του Ιονέσκο, κωμικό δράμα του 1950, στο Bios Basement, από τις 6 Δεκεμβρίου 2018, στις 21:00, και μόνο για 20 παραστάσεις.

Το έργο

Ένας συνεσταλμένος καθηγητής, γνήσιος εκφραστής της ξύλινης εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό́ το ανήσυχο βλέμμα της πιστής του υπηρέτριας, συμβολική́ εκπρόσωπος της νοσηρής κοινωνίας, παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας, σε ένα non binary άτομο.

Μέσα από́ ερωταπαντήσεις που θυμίζουν όλα όσα έχουμε διδαχτεί, ο Ιονέσκο στήνει μια θεατρική́ παγίδα: με την εξέλιξη του μαθήματος, ο δάσκαλος οδηγεί τον μαθητευόμενο στην πλήρη υποταγή́ και η ιστορία ξεφεύγει από τη σφαίρα του ρεαλισμού. Μέσα από σκληρές λέξεις και εικόνες, ντυμένες με το σαρδόνιο και υπέροχα ανατρεπτικό́ χιούμορ του Ιονέσκο, οι χαρακτήρες οδηγούνται στο ολικό́ χάος, με τον δάσκαλο να γίνεται βίαιος και να δολοφονεί το μαθητευόμενό του.

Στο Μάθημα -ξεκάθαρα το πιο queer μάθημα στην ιστορία της παιδαγωγικής- ο ακαδημαϊκός Ιονέσκο αναδεικνύει, με τρόπο ωμό, τον αυταρχισμό και την άνοδο της φασιστικής νοοτροπίας στη διδακτική διαδικασία, την ελλιπή κατάρτιση των διδασκόντων, τα αντιεπιστημονικά και κούφια σχολικά εγχειρίδια, την επικέντρωση στην συσσώρευση της πληροφορίας και την ισοπέδωση κάθε πανεπιστημιακής γνώσης.

Ξέχασε ό,τι σε έχουν μάθει

Η ομάδα 90οC, έπειτα από έρευνα πάνω στην πολιτισμική κρίση της διδακτικής στην Ελλάδα, στήνει στην ατμοσφαιρική αίθουσα του Bios Basement, μια βαθιά ανήσυχη παράσταση με στόχο να αναδείξει όλα όσα βρίσκονται εκτός… διδακτέας ύλης.

Στη διασκευή της η ομάδα 90οC μεταφέρει, το έργο στην Αθήνα του 2019, που οργισμένη και αδαής, μετεωρίζεται σε έναν απροσδιόριστο χρόνο, κάπου ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο, κάνοντας χρήση του καταπιεσμένου δασκάλου, ως μοντέλο ενός κοινωνικά αποδεκτού κατά συρροή δολοφόνος, που καθημερινά σκοτώνει μαθητές, ενώ ταυτόχρονα αντικαθιστά τον ρόλο της μαθήτριας με αυτόν ενός non binary ατόμου, για να επιτεθεί στα «ορθά/ακαδημαϊκά/κοινωνικά πρέπει».

Κύριος στόχος της ομάδας, είναι η δημιουργία μιας θεατρικής εμπειρίας που αναπνέει και εκτός θεατρικής αίθουσας, ενώ αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σχόλιο του σκηνοθέτη

«Όταν η εξειδίκευση προσπερνάει τη γνώση, η πληροφορία την ενημέρωση και ο βιοπορισμός την επιβίωση, πώς περιμένει κανείς να παραμεριστεί το φασιστικό φαινόμενο; Η οργή οδηγεί -ο φανατισμός ακολουθεί- ο φασισμός παραμορφώνει- ο άνθρωπος σκοτώνει. Ιστορικά τεκμηριωμένα, κυρίαρχα στοιχεία στο έργο του Ιονέσκο και της παράστασής μας. Είναι γνωστό ότι ασχολούμαι με το θέατρο της καταγγελίας. Όμως, πια, ανησυχώ βαθύτατα, τρέμω για τη χώρα μας, το μέλλον της και για εμάς το ίδιο. Και, εδώ, στο Bios, ζεστή θεατρική φωλιά, μετά από πολλά χρόνια, μαζί με την υπέροχη ομάδα μου, τους «90 βαθμούς Κελσίου», τον Αλέξανδρο Χούντα, τη Μαρίνα Πολυμέρη, τον Διονύση Στραβοράβδη και τη Σεμέλη Παπαοικονόμου, καταθέτω αυτή μου την ανησυχία. Διανύσαμε ένα πολύμηνο, δύσκολο, νυχτερινό δρομολόγιο στη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας».

Δημήτρης Κομνηνός


Συντελεστές παράστασης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Δημήτρης Κομνηνός

Ιστορική Έρευνα- Διασκευή-Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Ομάδα 90οC

Πρωτότυπη Μουσική-Visuals: Ανδρέας Τρούσσας

Κινησιολογική́ Επιμέλεια: Πάνος Μεταξόπουλος

Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης

Σχεδιασμός γραφιστικού-επικοινωνιακού υλικού:
Τσαμπούκος Νικόλαος

Υπεύθυνη παραγωγής-Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου

 

Διανομή

Μαθητευόμενο άτομο: Αλέξανδρος Χούντας

Υπηρέτρια: Μαρίνα Πολυμέρη

Δάσκαλος: Διονύσης Στραβοράβδης

 

Παραστάσεις

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00.

Πρεμιέρα: 6 Δεκεμβρίου 2018

Τελευταία παράσταση: 6 Γενάρη 2019

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

 

Bios Basement

Πειραιώς 84, Γκάζι, τηλ.: 210 3425335

 

Τιμές εισιτηρίων

Πέμπτη, Παρασκευή: Γενική Είσοδος 12 ευρώ

Σάββατο, Κυριακή: Κανονικό Εισιτήριο 14 ευρώ

Μειωμένο/φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65: 12 ευρώ

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: