Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχονται το κοινό, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, με τη λαμπερή, πανηγυρική συναυλία «Tutto Verdi» για την υποδοχή του Νέου Έτους: ένα διττό αφιέρωμα στην αειθαλή μουσική του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901) και στη θρυλική φυσιογνωμία της Μαρίας Κάλλας (1923-1977), από τον θάνατο της οποίας συμπληρώνονται 40 χρόνια, το 2017.

Έτσι, στις 30 Δεκεμβρίου, στις 20:30, αυτό το πρωτοχρονιάτικο γκαλά όπερας στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης σηματοδοτεί την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων στη μνήμη της απόλυτης ντίβας της όπερας, οι οποίες εντάσσονται στον Κύκλο Αφιέρωμα στη Μ. Κάλλας. Δύο λυρικοί πρωταγωνιστές με διεθνή καλλιτεχνική πορεία, η σοπράνο Τσέλια Κοστέα [Celia Costea] και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, τραγουδούν διάσημες άριες και ντουέτα του Βέρντι που η μεγάλη υψίφωνος σφράγισε με τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της. Στο πόντιουμ, ο Μίλτος Λογιάδης.

Παράλληλα, ακούγονται αποσπάσματα από τα έργα Η δύναμη του πεπρωμένου, Σιμόνε Μποκανέγκρα, Χορός μεταμφιεσμένων, Αττίλας, Τροβατόρε, Οθέλλος, Ιωάννα της Λωρραίνης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο Άρης Χριστοφέλλης.

Η Μαρία Κάλλας και ο Βέρντι

Ο Ιταλός μουσικός Αρχιερέας και η Ελληνίδα Ιέρεια

celia_costea-1Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια στην αναβίωση ξεχασμένων έργων του ιταλικού ρεπερτορίου, ο Χάρης Ξανθουδάκης, επιστημονικός συνεργάτης του ΜΜΑ, γράφει στο σημείωμά του για τη συναυλία: «Στη μεταπολεμική αποκατάσταση της μουσικής του Βέρντι πρωταγωνίστησε η διεθνής ελληνίδα “ντίβα” του λυρικού τραγουδιού […]. Παρόλο που είχε συμπεριλάβει άριες του συνθέτη στις “μαθητικές” της συναυλίες από το 1938 έως το 1941, η Κάλλας δεν είχε την ευκαιρία να υποδυθεί στη σκηνή κάποιον ρόλο από τις όπερες του Βέρντι, πριν από την αναχώρησή της από την Ελλάδα, το 1945 […]. Τον Απρίλιο του 1948, τραγούδησε τον ρόλο της Λεονόρας από τη Δύναμη του πεπρωμένου στην Τεργέστη […]. Η οριστική «εγκατάστασή» της στη Σκάλα του Μιλάνου έγινε τον Σεπτέμβριο του 1952, με τους Σικελικούς εσπερινούς. […]

Η ιδανική πρωταγωνίστρια της Τραβιάτας υπήρξε η σημαντικότερη ίσως μεταθανάτια πρέσβειρα της μουσικής του μεγάλου συνθέτη, η οποία ενθουσίασε –και εξακολουθεί να ενθουσιάζει χάρη στις πολυάριθμες ηχογραφήσεις– τους αφοσιωμένους οπαδούς και του ιταλού μουσικού Αρχιερέα και της ελληνίδας Ιέρειας».

Η Εισαγωγή από τη Δύναμη του πεπρωμένου

 dimitris-platanias-m…με το πασίγνωστο «μοτίβο της μοίρας», μία από τις δημοφιλέστερες ουβερτούρες του οπερατικού ρεπερτορίου, θα μυήσει το κοινό στην υποβλητική ατμόσφαιρα του διάσημου λυρικού έργου του Βέρντι. Στη συνέχεια, οι μουσικοί της ΚΟΑ θα πλαισιώσουν την Τσέλια Κοστέα και τον Δημήτρη Πλατανιά στη Σκηνή και Ντουέτο της Αμέλιας και του Δόγη «Favella il Doge ad Amelia Grimaldi…» («Ο Δόγης απευθύνεται στην Αμέλια Γκριμάλντι…») από την Α΄ Πράξη του Σιμόνε Μποκανέγκρα. Το πρώτο μέρος του γκαλά θα κλείσει με τη Σκηνή της Αμέλιας και του Ρενάτο, την Άρια της Αμέλιας και την Άρια του Ρενάτο «A tal colpa è nulla il pianto… Morrò, ma prima in grazia… Alzati! Là tuo figlio a te concedo riveder»…

Τιμές εισιτηρίων

12 € (Γ΄ Ζώνη), 22 € (Β΄ Ζώνη), 32 € (Α΄ Ζώνη), 45€ (Διακεκριμένη Ζώνη)

Ειδικές τιμές: 7€ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) και 9 € (65+, Πολύτεκνοι)

Μέγαρο Μουσικής

Τηλ. 210 72.82.333, www.megaron.gr

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Τηλ. 210 7257601-3, www.koa.gr

Μοιράσου το άρθρο: