Ο νέος θεσμός του Κινητήρα, ο «Βηματοδότης», μετά την περσινή πιλοτική του εκκίνηση, δίνει και φέτος βήμα στους μαθητές του, το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 9.30 το βράδυ, να μοιραστούν τις δημιουργικές τους ιδέες με το κοινό.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες του Δικτύου του Κινητήρα συνεργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ως ομάδα, συμμετέχοντας παράλληλα και στα εργαστήρια που διοργανώθηκαν αποκλειστικά στο πλαίσιο του Βηματοδότη, με τις guest artists Maya M. Carroll και Claire Huber. Οι καρποί της φετινής χρονιάς, δυο έργα μικρής διάρκειας κι ένα βίντεο, παρουσιάζονται το Σάββατο 12 Μαΐου στον Κινητήρα.

Ο Βηματοδότης έχει ως στόχο να διατηρήσει ζωντανή την ανταλλαγή απόψεων και αισθητικών τάσεων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της “κινητήριας σχολικής χρονιάς”, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν τρόπο εμψύχωσης κι επιβράβευσης των ανθρώπων που τον στηρίζουν ενεργά με την παρουσία τους περισσότερο από 20 χρόνια.

Πρόγραμμα

α. Βίντεο από το κλειστό σεμινάριο σύνθεσης που παραχώρησε η Maya M. Carroll* στην ομάδα επαγγελματιών κι ερασιτεχνών του Κινητήρα.

Συμμετέχουν: Πάολα Απαρίσιο, Κατερίνα Γεβετζή, Χαρά Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Εξαρμενία Παππά, Λία Χαμηλοθώρη

Κάμερα, μοντάζ: Αντώνης Ροζάκης

Διάρκεια: 7’

β. «…Κι έτσι ξέραμε, ότι ήταν ο άνεμος.»

Η πρώτη μας γέννα: έπειτα από μήνες ζωής στο υγρό στοιχείο, γεννιόμαστε, ο αέρας εισβάλλει στα πνευμόνια μας και ουρλιάζουμε. Η αρχή της ζωής στον άνεμο. Ο άνεμος μας παίρνει μακριά: τυχερές και άτυχες στιγμές, κρίσεις που μας προσγειώνουν απότομα στο έδαφος, αναπνοή που κόβεται από τρόμο, κραυγές χαράς, λαχάνιασμα που μας κατακλύζει, το ελαφρύ αεράκι του καλοκαιριού, αναστεναγμοί ανακούφισης, το κράτημα της αναπνοής, όταν περιμένουμε κάτι…

Οι άνεμοι της ζωής μας, άλλωστε, είναι μέσα κι έξω. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι αρχαίοι Κινέζοι έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στον άνεμο, ξηρό και υγρό, βόρειο και νότιο, ζεστό και κρύο, ως κάτι ουσιώδες που επηρεάζει το σώμα και τη διάθεσή μας. Μακριά από κάθε προκατάληψη, εναρμόνιζαν τη συνεχή ροή του εσωτερικού και του εξωτερικού του σώματός μας.

Μπορούμε να ζήσουμε και να αναπνεύσουμε μια δεύτερη γέννα; Μια αναγέννηση μέσα από την οποία βρίσκουμε την αυτονομία μας ανάμεσα στους ανέμους; Μια αναγέννηση όπου βρίσκουμε την ικανότητα του σώματος όχι μόνο να πηγαίνει με τον άνεμο αλλά και να αντιστέκεται σε αυτόν, να αναπνέει με τον δικό του ρυθμό, τον δικό του χορό;

Σύλληψη-Χορογραφία: Claire Huber

Συμμετέχουν: Πάολα Απαρίσιο, Χαρά Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Κατερίνα Κασιδιάρη, Εξαρμενία Παππά, Φάνια Χρηστίδη

Διάρκεια: 20’

γ. Νταστ
Η Αναγέννηση, η θεματική των φετινών παραστάσεων του Κινητήρα, ήρθε να προβληματίσει και αναζωογονήσει. Πάνω σε αυτήν, μέλη της ομάδας του Κινητήρα σκέφτηκαν, δοκίμασαν και αναρωτήθηκαν. Τελικά, συνέθεσαν μια δική τους παράσταση, μια πορεία προς την ατομική και ομαδική αναγέννηση, μια παράσταση για τη Νταστ.
Η Νταστ είναι μια πόλη χτισμένη στα πρότυπα της Ρώμης και της Φλωρεντίας.

Κείμενο: Κατερίνα Κασιδιάρη

Σύλληψη, σκηνοθεσία, κίνηση, ερμηνεία: Πάολα Απαρίσιο, Χαρά Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Κατερίνα Κασιδιάρη, Δέσποινα Κωστελίδου, Φάνια Χρηστίδη

Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Γιαννακοπούλου
Διάρκεια: 20 λεπτά

12 Μαΐου 2018 στις 21:30
Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά
Κρατήσεις: 210 9248328

Κινητήρας
Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Τηλ. 210 9248328

Μοιράσου το άρθρο: