Το ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Αγγίας-Δανίας-Νορβηγίας, «Η πράξη του φόνου» (The act of killing) μεταδίδει η ΕΡΤ2, -σε Α τηλεοπτική μετάδοση, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, στις 23:30, στο πλαίσιο της ζώνης «Doc on ΕΡΤ».

the-act-of-killing-5Όταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανατράπηκε από πραξικόπημα το 1965, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο Ανουάρ και οι φίλοι του, από μαυραγορίτες εισιτηρίων προάχθηκαν σε αρχηγούς ταγμάτων θανάτου. Ο Ανουάρ σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια εκατοντάδες άτομα. Στο ντοκιμαντέρ, ο Ανουάρ και οι φίλοι του συμφώνησαν να εξιστορήσουν αυτούς τους φόνους. Αλλά το βασικό τους κίνητρο για να συμμετάσχουν δεν ήταν η κατάθεση της μαρτυρίας τους: ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν ο καθένας στο αγαπημένο του είδος ταινίας – γουέστερν, κατασκοπείας, μιούζικαλ. Γράφουν τα σενάρια. Παίζουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Και παίζουν επίσης τα θύματά τους.
Μια εφιαλτική εικόνα, ένα ταξίδι στις μνήμες και στη φαντασία των αμετανόητων δραστών, αλλά και στον σοκαριστικά τετριμμένο κόσμο διαφθοράς και ατιμωρησίας στον οποίο κατοικούν. Για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας των πολιτικών συνθηκών στην Ινδονησία, ο τρίτος σκηνοθέτης, καθώς και άλλοι συντελεστές της ταινίας, παραμένουν ανώνυμοι.Ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτζογκ είναι ένας από τους παραγωγούς του ντοκιμαντέρ.To ντοκιμαντέρ έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, το 2013 κέρδισε το European Film Award for Best Documentary και το Asian Pacific Screen Award, ενώ το 2014 ήταν υποψήφιο στην κατηγορία καλύτερου ντοκιμαντέρ στα Όσκαρ (86th Academy Awards).
Σκηνοθεσία: Τζόσουα Οπενχάιμερ, Κριστίν Κιν και (ανώνυμος)
the-act-of-killing-2 the-act-of-killing

Μοιράσου το άρθρο: