Η ρεβυθάδα είναι ένα φαγητό ιδανικό για την περίοδο της νηστείας, κι όχι μόνο… Θρεπτικό και εύκολο σε παραλλαγές και παρεμβάσεις. Στη συγκεκριμένη εκδοχή ο μάραθος χαρίζει το έντονο άρωμά του, με τα υπόλοιπα λαχανικά να δένουν αρμονικά με την όξινη γεύση του λεμονιού. Τη συνταγή γράφει ο chef Κωνσταντίνος Κωβαίος.

Υλικά

  • 500 γραμμ. ρεβύθια μέτρια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 3 κλωνάρια σέλερι σε κύβους
  • 2 καρότα κομμένα σε κύβους
  • 1 μικρό φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ματσάκι μάραθος
  • 500 γραμμ. σπανάκι
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμός από 2 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε κρύο νερό για 12 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.
  2. Πλένουμε καλά τα λαχανικά και σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα σωτάρουμε, (εκτός από το σπανάκι) σε μέτρια φωτιά για 4-5’.
  3. Προσθέτουμε τον ζωμό, τα ρεβίθια και το φύλλο δάφνης και βράζουμε για 1 ώρα περίπου, συμπληρώνοντας υγρά αν χρειαστεί, έως να χυλώσουν τα ρεβύθια.
  4. Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το σπανάκι, τον μάραθο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
  5. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι αν θέλουμε επιπλέον χυμό λεμονιού.

**Ο Κωνσταντίνος Κωβαίος είναι Chef de Cuisine σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Γλυφάδα και παράλληλα γράφει συνταγές για το site της ΕΡΤ και το rockyourlife.gr . Συνεργάζεται με την ομάδα της BeerBartender. Είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Επίσης, είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των Olymp Taste Awards. Έχει εργαστεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ρεβιθάδα με σπανάκι, μάραθο και λεμόνι
Ρεβιθάδα με σπανάκι, μάραθο και λεμόνι