Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή, καθώς συμπληρώθηκαν ακριβώς 45 χρόνια από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, που αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την χούντα των συνταγματαρχών. Οι τριήμεροι εορτασμοί ολοκληρώθηκαν με τη μαζική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Φοιτητές, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και του πνεύματος, συλλογικότητες και απλοί άνθρωποι βάδισαν δίπλα-δίπλα για να διατρανώσουν το μήνυμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα κατά του φασισμού. Του συλλαλητηρίου προπορεύθηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974, ενώ προηγήθηκε πορεία φοιτητών, με την αιματοβαμμένη σημαία.

Παράλληλα ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην οποία βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολούθησε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία. Όταν το μπλοκ έφτανε στο ύψος της Αμερικανικής πρεσβείας, υπήρξε ένταση με ομάδα άλλων διαδηλωτών, που αποδοκίμασαν την παρουσία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Περίπου 5.000 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιφρούρηση της πορείας, αλλά και τη φύλαξη δημοσίων κτιρίων. Drones αλλά και το ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσαν συνεχώς πάνω από το κέντρο της πόλης. Το κέντρο της Αθήνας ήταν απροσπέλαστο για τους οδηγούς. Οι σταθμοί του μετρό από Μέγαρο Μουσικής έως και το Σύνταγμα έκλεισαν, ενώ τροποποιήσεις ίσχυσαν και στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Ένταση  επικράτησε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, όταν  φοιτητές που είχαν αποκλείσει την είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής, δεν επέτρεψαν την είσοδο στο προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Οι επετειακές εκδηλώσεις κουρφώθηκαν με τις καθιερωμένες πορείες προς το Προξενείο των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή φοιτητών, νεολαίων, εκπροσώπων συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και πολιτών. Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, μετά το τέλος των πορειών.

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το αφιέρωμα που προβλήθηκε στην ΕΡΤ 2 το 1982, αλλά και ένα μοναδικό ντοκουμέντο από το αφιέρωμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας της ίδιας χρονιάς, στο οποίο η Μελίνα Μερκούρη διαβάζει Γιάννη Ρίτσο.

Εξέγερση του Πολυτεχνείου – 17 Νοεμβρίου 1973

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: