Να ενταθούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο ζητά ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, καλώντας τα αρμόδια όργανα να επιδεικνύουν αυστηρότητα στην τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Ο υπουργός ζητάει από την Αστυνομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Λιμενικό Σώμα και τους επιθεωρητές Υγείας να προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους.

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για την ενημέρωση των εμπλεκομένων στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για το κάπνισμα και τις επιμέρους πτυχές της, καθώς αυτή εμπλουτίζεται και βελτιώνεται διαρκώς, και «αποτελεί το κυριότερο εργαλείο καταπολέμησης των αρνητικών συνεπειών του καπνίσματος και της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η συμβολή των οποίων είναι καταλυτική, για το σημαντικό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας».

Ειδικά για όσους εξακολουθούν να καπνίζουν μέσα στο ΙΧ τους ενώ μεταφέρουν παιδιά και ειδικά όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Υπενθυμίζεται το πού απαγορεύεται το κάπνισμα:

  • Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
  • Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
  • Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων.
  • Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους αναμονής.
  • Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων για τους καπνιστές.
  • Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
  • Στα παντός είδους κυλικεία.
  • Στα παντός είδους Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
  • Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Σχετική είδηση:Έρευνα: Θυμωμένοι 7 στους 10 πολίτες για τη μη εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: