«Θα κινήσουμε προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας, για να παλέψουμε ενάντια στις ανισότητες. Θέλουμε μια ανάπτυξη το όφελος της οποίας θα διαχέεται στην κοινωνία» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στο Ηράκλειο Κρήτης περιγράφοντας το παραγωγικό μοντέλο που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νέο αυτό μοντέλο, «δεν μπορεί να βασίζεται στη λογική έντασης εργασίας, αλλά στην ένταση γνώσης και η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει περιφέρεια- πρότυπο για τη διαμόρφωσή του.
«Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι μπορεί η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική, μειώνοντας και συρρικνώνοντας μισθούς, πάντοτε θα βρίσκεται μια άλλη χώρα δίπλα μας, που θα έχει χαμηλότερους μισθούς από τους δικούς μας. Όσο και αν προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι εκεί είναι το πρόβλημα ή στη φορολογία, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε λάθος στρατηγικό στόχο. Πρέπει να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ένα από αυτά είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι οι νέοι επιστήμονες, οι εξειδικευμένοι επιστήμονες. Πρέπει, λοιπόν, να επενδύσουμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας», τόνισε στην ομιλία του.

Ξεκινώντας την επίσκεψή του στην Κρήτη ο πρωθυπουργός, επισκέφτηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), από όπου επισήμανε ότι «ο εθνικός στόχος για την επόμενη πενταετία είναι το brain gain, βήμα- βήμα μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα».

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον καθηγητή Jean-Pierre Bourguignon, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC), ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των επισκέψεων σε εργαστήρια και δραστηριότητες ερευνητών που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Jean-Pierre Bourguignon μίλησαν για κοινές δράσεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των Ελλήνων ερευνητών.

Στην ομιλία του στον κινηματογράφο Αστόρια, ο πρωθυπουργός απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο της Κρήτης ως ενεργειακού κόμβου και είπε ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης, που θα τη μετατρέψει σε ενεργειακό κόμβο, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και μειώνοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο καλώδιο Eurasia Interconnector που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης, αλλά και στον αγωγό Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της νοτιανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας και για την προώθησή του έχει υπογραφεί κοινή διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Στις εξαγγελίες που έκανε στο Ηράκλειο ο πρωθυπουργός, ήταν η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα από τον Κίσσαμο έως τη Σητεία. Στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, μόνο από τον Ιανουάριο του 2017 έχουν χάσει τη ζωή τους 40 άτομα.
«Εκτιμάμε, ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε 4 ως 5 χρόνια από την έναρξή του, αλλά απ’ ό,τι βλέπω πάλι θα είμαστε εμείς εδώ, εγώ και ο περιφερειάρχης» είπε ο κ. Τσίπρας.

Όπως εξήγγειλε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο του Συνεδρίου στο Ηράκλειο, συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, το ΤΕΙ Κρήτης και το ΙΤΕ, να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο κοινή ημερίδα, προκειμένου να καθοριστούν τα συγκεκριμένα διετή προγράμματα που θα ιδρυθούν στην Κρήτη, ειδικά για την Κρήτη, για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου στην Κρήτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, είπε ότι στόχος του Μαξίμου είναι, σε συνέχεια των περιφερειακών συνεδρίων, η δημιουργία σταθερών και μόνιμων δομών συμμετοχής της κοινωνίας.

Γύρω από τον χώρο της διοργάνωσης του Συνεδρίου αλλά και γύρω από τον κινηματογράφο Αστόρια που μίλησε ο πρωθυπουργός πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κυρίως από μέλη του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Ενότητας, και άλλων κινήσεων και φορέων, καθώς και κατοίκων του Καστελλίου, που αντιδρούν στη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Α. Τσίπρας: Προτεραιότητά μας ο ενεργειακός προγραμματισμός (video)

Μοιράσου το άρθρο: