Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας.

«Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια είχα μία έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και ήταν γνωστές οι ιδεολογικές μας διαφορές. Συνεργαστήκαμε όμως έντιμα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, στο Μέγαρο Μαξίμου και το τέλος της συνεργασίας τους στην κυβέρνηση.

«Κατά τη συνεργασία μας, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και καταφέραμε να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, ενώ άνοιξε ο δρόμος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής», είπε και ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη, όπως είπε, συμβολή του όλα αυτά τα χρόνια, τονίζοντας πως είχε ζητήσει από όλους «καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες», κάτι στο οποίο ο κ. Καμμένος ανταποκρίθηκε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Πάνου Καμμένου, προσθέτοντας πως θα κάνει δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη του.

«Δεν πρόκειται να δειλιάσω μπροστά στο εθνικό όφελος»

Τόνισε ότι η βασική του επιδίωξη είναι η αποκατάσταση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα και ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η εξασφάλιση ότι η χώρα μέσα από τις συμμαχίες και την πορεία της θα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια, ότι μπροστά στο προφανές εθνικό συμφέρον, δεν πρόκειται να κάνω πίσω, δεν πρόκειται να δειλιάσω λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος», υπογράμμισε.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως νέος υπουργός Άμυνας, στη θέση του παραιτηθέντος Πάνου Καμμένου, θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, «κι αυτό είναι σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω ούτε ένα λεπτό τη συνέχεια, τη σταθερότητα και την πορεία που έχουμε χαράξει στον ευαίσθητο τομέα της Άμυνας», σημείωσε.

«Όπως πορεύτηκα τα προηγούμενα χρόνια στη θέση του πρωθυπουργού έτσι θα πορευτώ και τώρα, το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα, όπως όλοι γνωρίζετε, να αφήσω ασαφές και αμφίσημο εάν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της εθνικής αντιπροσωπείας η οποία στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης μου για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις προκλήσεις για την πλήρη αποκατάσταση της κανονικότητας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση των αδύναμων, εκείνων που δεν μπορούν να στηρίξουν το ενοίκιο της στέγης τους, τη διευκόλυνση όλων όσοι έχουν μεγάλες οφειλές και βάρη, «κρίσιμα νομοθετήματα, κρίσιμες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις θεσμικές τομές υπογραμμίζοντας το ζήτημα της συνταγματικής αναθεωρησης. «Επιτέλους πρέπει να ολοκληρωθεί, δεν έχει την πολυτέλεια η χώρα να χάσει αλλά πέντε χρόνια και να συνεχίσει με αυτόν τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών ή και με άλλες διατάξεις που είναι χρήσιμες και σημαντικές για την ενίσχυση της δημοκρατίας» τόνισε.

«Ο καθένας και η καθεμιά οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, απέναντι στον τόπο, απέναντι σε αυτό που πιστεύουμε βαθιά ως εθνικό συμφέρον» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του και επανέλαβε ότι παρότι το Σύνταγμα τού δίνει τη δυνατότητα για αναζήτηση ad hoc πλειοψηφιών, δεν το έκανε ούτε το 2015, «όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση με προέτρεπε να συνεχίσω, χωρίς να είναι σαφές ότι έχω την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών». «Δεν θα το κάνω ούτε τώρα» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής για να προχωρήσει μπροστά στις μεγάλες αυτές τομές, που είναι απαραίτητες για τον τόπο, αλλά και θα αναβαθμίσουν τον διεθνή ρόλο της χώρας. «Και ο καθείς μπροστά στις δικές του ευθύνες» κατέληξε.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: