αλΝέες αναταράξεις στις αγορές προκαλεί η αντιπαράθεση Ρώμης και Βρυξελλών, λόγω του προϋπολογισμού της Ιταλίας που απορρίφθηκε από την Κομισιόν. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν για άλλη μια φορά μεγάλες πιέσεις. Ο αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από την πλευρά του κατήγγειλε ότι στόχος είναι η πτώση της κυβερνητικής συμμαχίας Λέγκα και Πέντε Αστέρων και αναφέρθηκε στη στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας. «Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», τόνισε  και σημείωσε ότι με τις Ευρωεκλογές τις ερχόμενης άνοιξης θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα».

Βουτιά στους ευρωπαϊκούς δείκτες- Σε υψηλό το ιταλικό 10ετές

Οι νέες ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας επίσης ενίσχυσαν την αποστροφή ρίσκου στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Απριλίου του 2017, καθώς οι αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε νέα υψηλά επίπεδα, ασκώντας πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.

Η απόδοση του 10ετους ιταλικού ομολόγου ανήλθε σε υψηλό τεσσεράμισι ετών σήμερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ευρώ να υποχωρήσει κατά 0,4% στο 1,1480 δολάριο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Αυγούστου.

Τις 304 μονάδες έφτασε σήμερα το ιταλικό σπρεντ.

Την ίδια ώρα, η ιταλική χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017 και οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά.

Στις 15 Οκτωβρίου λαμβάνει η Κομισιόν το τελικό σχέδιο της Ρώμης

Η προειδοποιητική επιστολή Ντομπρόσβκις- Μοσκοβισί «καταδικάζει» το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού ως μη αποδεκτό ως προς τους στόχους για το έλλειμμα.

Η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης οφείλει να μειώσει το έλλειμμα κατά 0,6 μονάδες το επόμενο έτος σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών. Ωστόσο, η Ρώμη προτάσσει τις κοινωνικές δαπάνες βλέποντας να κλείνει η τρύπα το 2021.

Κι ενώ ο Ιταλός αντιπρόεδρος Λουίτζι Ντι Μάγιο, απειλούσε ότι «εάν προσπαθήσουν να κάνουν την Ιταλία Ελλάδα, η Ευρώπη θα καταρρεύσει εντός εξαμήνου» , ο έτερος αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι, δέχτηκε στη Ρώμη την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Με αναφορά στην αύξηση του σπρεντ ο Σαλβίνι προειδοποίησε: «Όσοι θέλουν να κάνουν κερδοσκοπικές κινήσεις με θύμα την ιταλική οικονομία πρέπει να ξέρουν ότι χάνουν τον χρόνο τους».
Η Μαρίν Λεπέν, υπογράμμισε ότι «μαζί με τον Ματέο Σαλβίνι αγωνίζεται υπέρ της αλλαγής των πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη». «Συμμερίζομαι με τη Μαρίν Λεπέν τη συνοχή, τις αξίες, τις αρχές και την αξιοπρέπεια», δήλωσε, τέλος, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Επιμέλεια: Μιχαήλ Γελαντάλις, Δημήτρης Απόκης, Γιώργος Συριόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: