Έκλεισε το κεφάλαιο των δημοσιονομικών στον μαραθώνιο διαβουλεύσεων για ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το απόγευμα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός. Κι ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία και για τους πόρους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ανοιχτά παραμένουν τα εργασιακά.

Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των δανειστών ολοκληρώθηκε με συμφωνία, με δεδομένο το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού 600 εκ.ευρώ για το 2018, ωστόσο «υποχώρησαν για το κενό των 50 εκ.ευρώ για το 2017″, με το πρωτογενές πλεόνασμα να προβλέπεται λίγο πάνω από το 1,8%, «για λόγους ασφαλείας».

Προηγήθηκαν τετράωρες συνομιλίες της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η παράταση κατά δύο ώρες, αποδόθηκε στο αγκάθι των ομαδικών απολύσεων, ενώ η υπουργός Εργασίας αναχωρώντας δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν ότι το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και στην κατάργηση του υπουργικού βέτο.

Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει να υπάρχει προέγκριση των ομαδικών απολύσεων, θέμα για το οποίο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που πρόκειται να εκδοθεί για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, αν και οι δανειστές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πιέζουν και υποστηρίζουν ότι το ζήτημα της διοικητικής έγκρισης πρέπει να συζητηθεί, ανεξαρτήτως της απόφασης.

«Στόχος να φτάσουμε όσο γίνεται πιο κοντά, ή να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις εξ’αποστάσεως», δήλωσαν κυβερνητικές πηγές καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν την Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί έχουν ήδη παραδώσει στην ελληνική πλευρά ένα σχέδιο τεχνικής συμφωνίας, με στόχο «να υπάρξει σύγκληση σε όλα τα ανοιχτά θέματα».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1 Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Μαρίνα Παπαδάκη
Σχετική είδηση:Ο «γρίφος» του ΔΝΤ – Φέρεται να εκπονεί σχέδιο συμμετοχής (video)
Σχετική είδηση:Δύσκολη μέρα στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση – Επιδόθηκε το σχέδιο των δανειστών (video)

Μοιράσου το άρθρο: