Η Νότια Κορέα πρότεινε σήμερα στη Βόρεια Κορέα να διεξαχθούν συνομιλίες υψηλού επιπέδου την 9η Ιανουαρίου προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η αντίδραση αυτή έρχεται  μετά το χέρι που έτεινε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συμμετοχής αθλητών της Πιονγκγιάνγκ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν. Η Κίνα στηρίζει τη χρησιμοποίηση των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων από τη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Κορέα για να γίνουν προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων τους, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναπτερομένες ελπίδες διαλόγου διατύπωσε ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης Τσου Μιόνγκ-γκιούν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

« Η Νότια και η Βόρεια Κορέα θα μπορέσουν να καθίσουν πρόσωπο με πρόσωπο για να συζητήσουν όσον αφορά τη συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους αγώνες της Πιοντσάν, καθώς για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων», είπε.

Στην ομιλία του για τη νέα χρονιά ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανέφερε ότι ο δρόμος προς τον διάλογο ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ είναι «ανοικτός» κι εξέφρασε την πρόθεση να στείλει βορειοκορεάτες αθλητές να πάρουν μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο στη Νότια Κορέα.

Ωστόσο, ο Κιμ διατράνωσε ότι τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν.

Η αντίδραση της Κίνας
«Σημειώσαμε τις θετικές πληροφορίες από τους ηγέτες των δύο κρατών και αυτό είναι καλό πράγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκενγκ Σουάνγκ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου. «Η Κίνα καλωσορίζει και στηρίζει και τις δύο χώρες να πάρουν ως ευκαιρία τους ολυμπιακούς αγώνες του 2018 για να κάνουν αποτελεσματικές προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων τους, να χαλαρώσουν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και να προωθήσουν την αποπυρηνικοποίησής της», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετική είδηση: Νέες απειλές από τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά του

Μοιράσου το άρθρο: