Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας στο Καλαί της Γαλλίας για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επιχείρηση εκκένωσης του αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η αποκαλούμενη «ζούγκλα του Καλαί», η σημερινή παραγκούπολη με τους 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, θα αποτελεί παρελθόν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στόχος είναι η ενημέρωση των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να αποδεχθούν εθελοντικά τη μετακίνηση τους σε μικρότερα κέντρα υποδοχής σε όλη τη Γαλλία.

Από πέρυσι χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στο Καλαί, περιμένοντας την ευκαιρία να περάσουν με κάποιον τρόπο στην Αγγλία.

Στο μεταξύ, μετανάστες παρουσιάστηκαν σήμερα Δευτέρα στις 06.00 τοπική ώρα με τις αποσκευές τους για να επιβιβασθούν στα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν στα κέντρα υποδοχής εγκατεσπαρμένα σε ολόκληρη τη Γαλλία. Οι περισσότεροι προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν, το Σουδάν και την Ερυθραία.

Τροφοδοτώντας την ανασφάλεια και αγανάκτηση των τοπικών πληθυσμών, ο καταυλισμός του Καλαί εξελίχθηκε σε απόστημα που δηλητηριάζει τη συζήτηση για τη μετανάστευση προκαλώντας ένταση ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διάλυση της Ζούγκλας του Καλαί.

Δύναμη 1.250 της αστυνομίας και της χωροφυλακής έχει αναπτυχθεί για να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Πηγή: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Liberation/ Emilio Morenatti-AP

Μοιράσου το άρθρο: