Άμεσα και αποτελεσματικά αντιμετωπίστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σαράντα εννέα πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα από χτες στις 06.00 έως τις 06.00 σήμερα. Οι πιο σοβαρές ήταν εκείνες της Κεφαλονιάς, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται χωρίς προβλήματα αυτή τη στιγμή. Οι παλιές πυρκαγιές σε Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο έχουν μπει πλέον στην «επόμενη μέρα», ενώ έχουν ήδη εξαγγελθεί μέτρα για τους πληγέντες. Σύσκεψη γίνεται στο υπουργείο Εσωτερικών για την καταγραφή της κατάστασης και των μέτρων.

Σταθερά και με γρήγορο ρυθμό προχωράει η κατάσβεση της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική, όπου πλέον δεν υπάρχει φλόγα, παρά μόνο μικρές εστίες που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες παραμένουν όλες στην περίμετρο και μέσα στα καμένα, έως ότου εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Ο κρατικός μηχανισμός, πάντως, παραμένει σε επιφυλακή και δεν αποδεσμεύονται δυνάμεις, καθώς και σήμερα προβλέπεται για την Αττική πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (δείκτης 4).

Από το πρωί διαβρέχει στα καμένα ελικόπτερο, ενώ οι επίγειες δυνάμεις αριθμούν 220 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 88 άτομα πεζοπόρα τμήματα, 20 οχήματα εθελοντικά, 40 ΟΤΑ και Περιφέρειας, 100 στρατιώτες με τέσσερα μηχανήματα και άλλα 11 μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής.

Χωρίς ενεργά μέτωπα είναι και οι πυρκαγιές στο Κρυόνερο Ηλείας και στην Ζάκυνθο, όπου και εκεί παραμένουν όλες οι δυνάμεις έως ότου τεθούν υπό πλήρη έλεγχο. Στην Ηλεία επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 22 άτομα πεζοπόρα, ενώ στην Ζάκυνθο 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρα.

 

Οι κτηνίατροι για τα καμμένα ζώα

Μεγάλος αριθμός άγριων ζώων, όπως χελώνες, φίδια, αλεπούδες και ζαρκάδια πέθαναν εξαιτίας των πυρκαγιών που σημειώθηκαν το φετινό καλοκαίρι στα ελληνικά δάση, ενώ πολλά είναι τα ζώα (οικόσιτα και μη), που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας διαθέτει όλο το δίκτυο για τη διάσωση των καμένων ζώων και οι κτηνίατροι βρίσκονται σε «συναγερμό» προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η επικινδυνότητα σήμερα

Για σήμερα, εκτός από την Αττική, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 4), σε Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Λέσβο, Χιο, Σάμο, Ικαρία και Έβρο. Η Πυροσβεστική κάνει για μια ακομά φορά έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και να ειδοποιούν αμέσως στο 199, αν αντιληφθούν φωτιά ή καπνό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικές ειδήσεις: Η επόμενη μέρα της καταστροφής-Μέτρα για τους πληγέντες (video)
Ελέγχεται η μεγάλη φωτιά στην Κεφαλονιά

Μοιράσου το άρθρο: