Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έσπευσαν στις Βρυξέλλες για νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που είναι «προϊόν συμβιβασμού». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει διαπραγμάτευση για τη μεταβατική φάση του Brexit. Ο Τουσκ σημείωσε ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στην διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου, που ήταν και το ευκολότερο μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης. «Απομένει ντε φάκτο λιγότερο από ένας χρόνος» για συνομιλίες, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο 2019, προειδοποίησε.

Η Τερέζα Μέι τόνισε ότι επιθυμεί «βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ», τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, που υπολογίζεται σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Ο Γιούνκερ, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ, όσο και για την Βρετανία, για να σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο. Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στην δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Χθες, ο βρετανικός Τύπος επικαλέστηκε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προφητεύοντας ότι η κυβέρνηση Μέι θα έχει καταρρεύσει ως την ερχόμενη εβδομάδα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε η διαπραγμάτευση για το Brexit να ξεπεράσει τα αγκάθια των συνόρων της Ιρλανδίας και των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

Φόστερ:»Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί»

Τo Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP ανακοίνωσε ότι «τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί πριν να συμφωνηθούν όλα», ενώ παράλληλα προειδοποιεί ότι «ο τρόπος που θα ψηφίσουμε στην φάση 2 της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενό της».

Η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού Ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP).
Η Αρλίν Φόστερ πρόκειται να κάνει μια ανακοίνωση για το ζήτημα εντός της ημέρας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Φάρατζ:»Περνάμε στο επόμενο στάδιο ταπείνωσης»

«Μια συμφωνία στις Βρυξέλλες είναι μια καλή είδηση για την κα Μέι καθώς τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της ταπείνωσης», σημειώνει σε μήνυμά του στο Twitter ο πρώην αρχηγός του ευρωφοβικού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, του Βρετανού πολιτικού που ηγήθηκε του κινήματος υπέρ του Brexit.

Σχετική είδηση:Βρετανία: Λήγει η «διορία των διοριών»- Το 61% αναμένει «κακή συμφωνία» για Brexit

Μοιράσου το άρθρο: