Την συνεργασία της Ελλάδας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων εξήρε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επανέλαβε πως η συζήτηση για το χρέος θα γίνει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ ο δεύτερος γύρος της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο συνεχίζεται.

Ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα τονίζει ο Γερούν Ντάισεμπλουμ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την πορεία του Προγράμματος. «H ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το Δεκέμβριο θα μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα. Τα επόμενα χρόνια μπορεί να οριστεί ένας αριθμός μέτρων για το τέλος του προγράμματος».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αρνητικά οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος, επαναλαμβάνοντας ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Στην Passauer Neue δηλώνει: «Όποιος λέει «εμείς θα μειώσουμε το χρέος» προσφέρει κακές υπηρεσίες στην Ελλάδα, γιατί τότε δεν θα κάνει καμία μεταρρύθμιση. Βοηθάμε την Ελλάδα, άλλα κάποτε πρέπει να γίνει βοήθεια για αυτοβοήθεια».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι «Και η δική μας στάση ήταν πάντα ότι η λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει ανάπτυξη. Χρειάζονται βιώσιμοι προϋπολογισμοί και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου από τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν να αποσυρθεί η διάταξη για τις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Παράλληλα, υπήρξε συνάντηση και με το οικονομικό επιτελείο για ζητήματα κόκκινων δανείων και διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Σχετική είδηση: Σε άλλο μήκος κύματος Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ για το ελληνικό χρέος (video)

Μοιράσου το άρθρο: