Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Πάνω από 5Ο εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο πάσχουν από άνοια. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών ανέρχεται σε 200.000.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας με την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Επισημαίνουν ότι στην πρόληψή της συμβάλλουν η σωματική άσκηση, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο ζαχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Υπολογίζεται ότι από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.

Επισημαίνεται ότι από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer, η Εταιρία Alzheimer Αθηνών διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο μια σειρά από εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση του ευρύτερου κοινού στη χώρα μας σε θέματα σχετικά με την άνοια.

Παρακολουθείστε στο video το μήνυμα της Εταιρείας Alzheimer

 

Εκδηλώσεις

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, η Εταιρεία Alzheimer διοργανώνει ένα ολοήμερο αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη της νόσου που έχει χαρακτηριστεί ως η επιδημία του 21ου αιώνα.

Ανάμεσα στις προγραμματισμένες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν, από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι:

  • συναντήσεις με ειδικούς,
  • τεστ και παιχνίδια μνήμης,
  • ενημερωτικές ομιλίες που προσεγγίζουν το θέμα της άνοιας και της μνήμης γενικότερα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και
  • εικαστική έκθεση με συμμετοχή πολλών γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών οι οποίοι κλήθηκαν να ζωγραφίσουν τη μνήμη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


ΠΗΓΕΣ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΤ, Εταιρεία Alzheimer Αθηνών

 

Μοιράσου το άρθρο: