«Η εμπειρία μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης σταματά εδώ», δήλωσε μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, o Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, διευκρινίζοντας ότι το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του θα είναι το απόγευμα, όταν και θα υποβάλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με διαφορά έξι εκατομμυρίων και ποσοστό 59,1% επικράτησε το «ΟΧΙ», ενώ το 40,8% των 50 εκατομμυρίων ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του «ΝΑΙ», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της RAI.

Τα λαϊκιστικά κόμματα των Πέντε Αστέρων αλλά και της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά ζητούν άμεσα εκλογές, ωστόσο ο Πρόεδρος Ματαρέλα, φέρεται αποφασισμένος να κρατήσει τον Ματέο Ρέντσι «ως το τέλος του μήνα» ώστε να περάσει ο προϋπολογισμός του 2017.

Μόνον σε τρεις από τις είκοσι εκλογικές περιφέρειες, επικράτησε το «ΝΑΙ» , ενώ η συμμετοχή ξεπέρασε το 65,5%.

Παρακολουθήστε απευθείας τη RAI

Με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 20 μήνες, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης στα κόκκινα δάνεια οκτώ ιταλικών τραπεζών, ύψους 360 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ευρώ ανακάμπτει.

«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση.

«Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου το «ΟΧΙ» θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, τις ευθύνες τους και πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».

«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Άμεσα εκλογές» ζητά το κίνημα Πέντε Αστέρων

Την άμεση προκήρυξη εκλογών ζήτησαν πέντε βουλευτές του κινήματος Πέντε Αστέρων. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Δώσαμε μεγάλη μάχη και κέρδισαν οι πολίτες, ενάντια σε μια μεταρρύθμιση που μας στερούσε τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο βουλευτής Αλεσσάντρο Ντι Μπατίστα. Πρόσθεσε, δε, ότι «τα Πέντε Αστέρια δεν εκπροσωπούν, πλέον, την αντιπολιτική».

Ο δε αντιπρόεδρος της Βουλής, Λουίτζι Ντι Μάιο, τόνισε ότι «έχασε η αλαζονεία στην εξουσία» ενώ, παράλληλα, δήλωσε με έμφαση ότι «από αύριο ξεκινά η επεξεργασία του προγράμματος των Πέντε Αστέρων για την διακυβέρνηση της χώρας και ο καθορισμός της κυβερνητικής του ομάδας».

Από τις πρώτες αντιδράσεις εντός Ευρώπης, όπως επισημαίνει το BBC, ήταν το μήνυμα της Μαρίν Λεπέν: «H τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έδειξε δίψα για ελευθερία», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς και φαβορί των προεδρικών εκλογών του 2017, συγχαίροντας την Λέγκα του Βορρά για την «ιστορική νίκη».

ΠΗΓΗ:BBC, ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Αντριάννα Μαγγανιά, ΑΜΠΕ
Σχετική είδηση:Παραιτείται ο Ρέντσι- «Ήταν μια γιορτή της δημοκρατίας» (video)
Σχετική είδηση:Με το βλέμμα στην Ιταλία και στην Αυστρία η ευρωζώνη (video)

Μοιράσου το άρθρο: