Σε τροχιά μπαίνει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, όπως προκύπτει από επιστολή του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θέτει ψηλά στην ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης τα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αποσαφηνίζει ότι το ασφαλιστικό έχει ήδη κλείσει, ενώ και πηγές της Κομισιόν τόνιζαν αργά το βράδυ της Τρίτης ότι δεν ανοίγει κανένα τέτοιο θέμα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. «Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις για να βγείτε στις αγορές το 2017», είναι το μήνυμα που στέλνει προς την Αθήνα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Mέτρα για την κοινωνική ασφάλιση και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπως επισημαίνεται στο καθιερωμένο έγγραφο πριν από κάθε Eurogroup που καταθέτει προς την ολλανδική Βουλή ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παρά το διαφαινόμενο «πράσινο φως» για το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup προκάλεσε εύλογα ερωτήματα, καθώς στην ατζέντα του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, συνδέει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα με τη δεύτερη αξιολόγηση και ειδικότερα τις συζητήσεις για τα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση, θέμα που, όπως επισημαίνεται από ελληνικής πλευράς, «έχει κλείσει».

Γ. Κατρούγκαλος: Το ασφαλιστικό έχει κλείσει

Η μόνη εκκρεμότητα είναι η έκδοση σειρά αποφάσεων και εγκυκλίων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών όπως τα αναπηρικά ή τα οικογενειακά, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών «αν τα πειράξουμε θα είναι για να τα αυξήσουμε».

«Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, «άνοιγμα του ασφαλιστικού», εκ νέου δεν υφίσταται», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Εμείς δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν θα γίνουμε η Δανία του Νότου«.

Γ. Σταθάκης: Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έως το τέλος του Νοεμβρίου

«Έχουμε ψηφίσει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα έως και το 2018 όποτε δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Real fm, εκτιμώντας ότι «η πρώτη εβδομάδα των διαπραγματεύσεων πήγε πολύ καλά, έχουν οριοθετηθεί τα θέματα».

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο του προέδρου του Eurogroup, η επόμενη αποστολή των θεσμών θα διαρκέσει μια εβδομάδα, από 14-21 Νοεμβρίου.

Στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, υπό την προϋπόθεση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Κύπρο.

Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο σε σχέση με το Σεπτέμβριο διαπιστώνει το ΙΟΒΕ, ως αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών σε υπηρεσίες και καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Την ίδια ώρα στα προ κρίσης επίπεδα, υποχώρησε ο «δείκτης φόβου» που δείχνει το βαθμό εμπιστοσύνης ή αβεβαιότητας των εγχώριων και ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου
Σχετική είδηση: Ντάισελμπλουμ για χρέος: Άνοιξε ο δρόμος – ΥπΟικ: Το ασφαλιστικό έχει κλείσει (video)

Μοιράσου το άρθρο: