Σπίτια και αυτοκίνητα καταστράφηκαν στη βόρεια Πορτογαλία από τα μέτωπα της φωτιάς που αναζωπυρώθηκαν, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές κατοίκων που μόλις πρόλαβαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το Μαυροβούνιο ζήτησε τη βοήθεια άλλων χωρών στη μάχη κατά των πυρκαγιών που πλήττουν την χερσόνησο Λούστιτσα, νότια του κόλπου Κότορ, στο δυτικό τμήμα της χώρας. Στην Κροατία, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές των σπιτιών και η μόνη ελπίδα των κατοίκων και των αρχών είναι να κοπάσουν οι άνεμοι, ώστε να φτάσει βοήθεια από αέρος.

Μάχη με τις φλόγες στη Κροατία

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κροατία επιχειρούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πυρκαγιά που κατακαίει δασικές εκτάσεις κατά μήκος των ακτών της Αδριατικής κι έχει καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε πολλά κτίρια σε χωριά κοντά στην πόλη Σπλιτ.

Δύο κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, έχουν προκληθεί προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στις πληγείες περιοχές και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει.

 

Διεθνή συνδρομή ζήτησε το Μαυροβούνιο

Το Μαυροβούνιο ζήτησε σήμερα τη βοήθεια άλλων χωρών για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές από τις γύρω πόλεις δίνουν μάχη με τις φλόγες από την Κυριακή.

οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επιτρέπουν τις πτήσεις των Καναντέρ αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να προσεγγίσουν μόνο από το έδαφος τα πύρινα μέτωπα.

Δεκάδες τουρίστες, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μικρά παιδιά, απομακρύνθηκαν με βάρκες από τα ξενοδοχεία τους και, σε ένα χωριό, 15 σπίτια και ένα εστιατόριο κάηκαν.

Νέα πύρινα μέτωπα στην  Πορτογαλία

Έναν μήνα μετά την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία της Πορτογαλίας, η οποία στοίχισε τη ζωή 64 ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 250, σχεδόν 2.800 πυροσβέστες βρίσκονται επί ποδός για την αντιμετώπιση πολλών εστιών φωτιάς στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, ορισμένες από τις οποίες απειλούν χωριά.

Η πιο σφοδρή από τις φωτιές αυτές μαίνεται γύρω από την κοινότητα Αλιζό, κοντά στη Βίλα Ρεάλ. Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και φαινόταν έπειτα από μερικές ώρες να έχει αποδυναμωθεί, αναζωπυρώθηκε σήμερα το μεσημέρι, λόγω των ανέμων και της ζέστης.

Τέλος, στη νότια Γαλλία, πυρκαγιά έκαψε μεγάλη δασική έκταση αλλά και σπίτια.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: