Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο επιβεβαιώνονται συνεχώς κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Γαλλία που κατέχει την ευρωπαϊκή πρωτιά στην εκτροφή πουλερικών.

Είκοσι αγριόχηνες θανατώθηκαν στο Πα ντε Καλέ της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ενώ οι πτηνοτρόφοι έλαβαν οδηγίες να περιορίσουν εκτός υπαίθρου τα πουλερικά, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι το υψηλής παθογένειας υπότυπο Η5Ν8 του ιού, μεταδόθηκε από αποδημητικά πτηνά.

Περιορισμοί ισχύουν για τους κυνηγούς σε Γερμανία, Ελβετία και Ολλανδία όπου το Σάββατο θανατώθηκαν 190.000 πάπιες.

Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν τον υπότυπο Η5Ν8 τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία) όσο και σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία), ενώ εντός του 2016 έχουν ακόμη βρεθεί οι υπότυποι Η7Ν7 στην Ιταλία και Η5 στη Γαλλία.

Η σύνθεση της ελληνικής ορνιθοπανίδας αποτελείται κατά κύριο λόγο από μεταναστευτικά είδη άγριων πτηνών και αυτή την περίοδο παρατηρούνται αυξημένες μετακινήσεις, αναφέρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Τονίζει επίσης ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος και μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-Euronews

Μοιράσου το άρθρο: